Літня смакота: рецепти ягідно-фруктових компотів
Як же влітку обійтися без освіжного компоту? Яскравий, солодкий, корисний, цей напій змусить Тебе забути про улюблену «Кока-колу». А головне — підніме настрій, додасть енергії та зарядить бадьорістю на цілий день.
Літо — це море фруктів і ягід, які корисно їсти просто так або ж готувати з них десерти й варити смачні вітамінні компоти. Раніше цей напій був невід'ємною частиною будь-якої трапези: не даремно ж кажуть, що на обід потрібно їсти: «Перше, друге, третє і компот»!
Компоти варили не лише з ягід і фруктів, але й з овочів, додаючи різні спеції й трави. А щоб таким напоєм можна було смакувати й взимку, господині заготовляли сиропи з цільними плодами й сухофрукти.
Та поки надворі літо — насолоджуймось компотами зі свіжих ягід і фруктів! Я підібрав для тебе рецепти смачних, легких у приготуванні й, головне, корисних напоїв.
Компот «Серпневий поцілунок»
Інгредієнти:
- 800 г яблук,
- 400 г слив,
- 300 г ожини,
- цукор за смаком.
Як готувати?
1. Яблука, сливи й ожину ретельно вимий та розклади на паперовому рушнику.
2. У каструлю налий 2‒2,5 л води, додай цукор.
3. Яблука наріж на невеликі дольки.
4. Коли вода закипить, обережно вкидаємо сливи. Чекаємо 2 хвилини й додаємо яблука, а ще через хвилинку — ожину. Доводимо компот до кипіння й вимикаємо.
5. Аби компот добре настоявся, накриваємо каструлю кришкою й залишаємо охолоджуватися.
Смачного!
Компот «Дотик літа»
Інгредієнти:
- 1 кг аґрусу,
- 0,5 кг червоної смородини,
- 300 г цукру,
- 2,5 л води,
- кілька листочків м'яти (для прикраси),
- лід для подачі.
Як готувати?
1. Ягоди ретельно перебери й промий холодною водою.
2. Висип ягоди в каструлю, додай воду й цукор і доведи масу до кипіння.
3. Варимо компот протягом 5 хвилин, після чого вимикаємо.
4. Даємо напою настоятися ще близько 40 хвилин. Потім його потрібно процідити.
5. Розливши компот у склянки, додай в кожну кілька кубиків льоду й листочок м'яти.
М-м-м... Ось воно, літо!
Компот «Ягідна симфонія»
Інгредієнти:
- 800 г малини,
- 800 г червоної смородини,
- 300 г цукру,
- 2,8 л води,
- лід.
Як готувати?
1. Малину й смородину потрібно перебрати й добре промити холодною водою.
2. Висипаємо ягоди в каструлю, додаємо воду й цукор.
3. Доводимо напій до кипіння й варимо протягом 7 хвилин.
4. Знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою й рушником.
5. Чекаємо, поки компот настоїться, й проціджуємо.
6. Розливаємо в склянки й додаємо кубик льоду.
Нехай смакує!
Компот «Солодке щастя»
Інгредієнти:
- 200 г червоної смородини,
- 300 г персиків (вони мають бути спілими й соковитими),
- 5 ст. л. цукру,
- 2 л води.
Як готувати?
1. Смородину й персики промиваємо холодною водою.
2. Знімаємо з персиків шкірочку і виймаємо кісточку. Нарізаємо тоненькими шматочками.
3. Тепер потрібно приготувати сироп. Для цього виливаємо в каструлю 2 л холодної кип'яченої води й додаємо цукор. Ставимо на великий вогонь і накриваємо кришкою. Після того, як сироп закипить, чекаємо ще 3 хвилини, аби цукор повністю розчинився.
4. Знімаємо каструлю з вогню, додаємо в сироп смородину й персики. Нариваємо кришкою й настоюємо протягом 3-х годин.
5. Після цього компот потрібно довести до кипіння на великому вогні й варити близько 5 хвилин. Залишаємо напій ще на 1 годину.
Пригощайся!Такий персиково-смородиновий напій неймовірно бадьорить і освіжає.
Компот «Вітамінний бум»
Інгредієнти:
- 350 г чорниці,
- 350 г брусниці,
- 1 ч. л. цедри лимона,
- 1 ст. л. лимонного соку,
- 4 ст. л. цукру,
- 6 ст. води.
Як готувати?
1. Лимон помий і промокни паперовим рушником.
2. Тепер натираємо цедру й вичавлюємо сік.
3. Викладаємо ягоди в миску й миємо під теплою проточною водою.
4. Воду виливаємо в каструлю, додаємо цукор, лимонний сік і цедру. Перемішуємо, ставимо сироп на середній вогонь і накриваємо кришкою.
5. Щойно вода закипить, знімаємо каструлю з вогню, висипаємо ягоди й ставимо компот варитися ще протягом 5‒7 хвилин після закипання.
6. Коли напій буде готовий, залишаємо його охолоджуватися.
7. Подаємо до столу, прикрасивши долькою лимона й листочком м'яти.
Візьми на замітку: хоча б одна порція компоту — це справжній вітамінний бум! Тому мерщій на кухню і вже сьогодні пригости рідних або друзів!
Читай також:
Літня смакота: рецепти ягідно-фруктових компотів
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі: