Витончені й граційні: види журавлів у природі

Витончені й граційні: види журавлів у природі

Журавель прилетів — тепло приніс, каже мудрий український народ. В Україні поширений лише один вид родини — журавель сірий, однак цей птах вже давно став для українців символом весни та улюбленим героєм казок. А чи знаєш ти, що на Землі мешкає чимало родичів нашого журавля?

2 166 0

Український народ дуже любить журавлів. Навесні ми ніжно кличемо їх веселиками, а восени сумно проводжаємо довгі журавлині ключі у вирій. Журавель надихнув наших пращурів на створення однойменного народного танцю і дав назву важелю для піднімання води з криниці — настільки він схожий на довгу шию журавля!

У родині Журавлиних — 4 роди та 15 видів. Журавлі широко розповсюджені в світі й переважно мешкають у болотистих місцевостях. Не зустрінеш їх лише в Антарктиді та Південній Америці. З журавлями людство знайоме з сивої давнини, про що свідчать наскельні малюнки в Африці, Європі й Австралії.

Нині семи видам журавлів загрожує зникнення, тому вони занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Ще два види — у зоні ризику.

Якось я розповідав тобі, чому не потрібно плутати лелек та журавлів. А зараз поділюся з тобою фото і описом, які види журавлів існують у природі. Приготуйся зачаровуватися — красі та грації цих неймовірних птахів позаздрять навіть моделі.

Сірий журавель

Третій за чисельністю вид родини, що мешкає у Європі та Азії. Побачити сірого журавля можна у понад 80 країнах світу! В Україні птах гніздиться на Поліссі. Для проживання обирає важкодоступні лісові болота навколо великих озер (як от Сиваш), у річкових долинах. Природоохоронний статус — рідкісний.

Гніздо птаха складається з утрамбованого очерету та моху. Щойно вилуплені пташенята вільно бігають і плавають вже за 24 години після народження. Раціон сірого журавля переважно становить рослинна їжа: брусниця, журавлина, листя і стебла трав. Однак птах залюбки ласує і молюсками, комахами, жабами, зміями, пташиними яйцями.

Сірі журавлі — досить гомінкі птахи. Їхні низькі трубні крики чути за кілька кілометрів. Цікаво, що для сірих журавлів характерне так зване унісонне перекликання, коли вони повторюють один за одним окремі звуки, закидаючи голову назад і спрямовуючи дзьоб у небо.

Зимують в Індії, Китаї, на Піренейському півострові, в Північній Африці або Передній Азії.

Цікаво! Рекорд висоти польоту належить сірим журавлям, які перелітають Гімалайські гори на висоті майже 10 км. Це висота польотів реактивних лайнерів!



Прекрасне фото польоту сірих журавлів!

Степовий журавель

А цей красунчик — найменший серед журавлів і другий за чисельністю. Висота птаха сягає майже 90 см, а маса не перевищує 2–3 кг. Гніздиться в Африці (Марокко), степовій та напівпустельній частині Євразії. В Україні степового журавля можна зустріти рідко і лише в Запорізькій, Херсонській, Донецькій або Дніпропетровській областях, а також у степовій частині Криму. Орнітологи констатують: степовому журавлю загрожує зникнення, тому вид занесено до Червоної книги України.

Птах має голубувато-сіре оперення та короткий жовтуватий дзьоб. Улюблені ласощі — жуки, клопи, квіти, листя трав’янистих рослин, зерно. Гніздиться на землі серед степу, сільськогосподарських ланів, на пасовищах. А зимує на північному сході Африки та у Південній Азії.

Цікаво! Відрізнити сірого журавля від степового можна за дзвінкістю голосу. Курликання степового журавля вище та мелодійніше, аніж сірого.

Австралійський журавель

Цей елегантний птах найвищий серед журавлів. Одночасно австралійський журавель є рекордсменом з висоти з-поміж усіх птахів, що вміють літати.

Представники цього виду мешкають в Австралії, Новій Гвінеї, Індонезії та Папуа. Основа харчування — китайський водяний горіх, кореневища рослин, комахи, молюски та жаби.

Гніздо цього велетня досягає 1,5 м в діаметрі — розкішні хороми для кладки з двох плямистих ніжно-кремових яєць.

Чорношиїй журавель

Посеред Тибетського нагір’я китайської провінції Цинхай мешкає рідкісний вид — чорношиїй журавель. Птахи цього виду виростають до 115 см заввишки, масою 5 кг. Впізнати чорношийого журавля нескладно. Оперення тіла — попелясто-сіре, шия, хвіст та ноги — чорні. На маківці пір’я відсутнє — натомість видніється яскрава червона ділянка шкіри, немов ефектна шапочка.

Пари гніздяться посеред болота, прямісінько на воді. У якості будівельних матеріалів використовують мул, очерет та прибережні рослини.

Зимувати чорношиї журавлі опускаються в долини Тибету, мігрують в Бутан або Індію. Чорношиїм журавлям загрожує вимирання. У світі налічують всього 6 тисяч особин. Вид включено до Міжнародної Червоної книги.

Японський журавель

Цей довгоногий пернатий красень — один з найрідкісніших видів журавлів. Літо птах проводить на заболочених заплавах річок Східної Азії. А зимує на солоних та прісних болотах Японії, Китаю та Корейського півострова.

Розмах крил — понад 2 м, ріст — 1,5 м. Виростає до 7 кг. У неволі зазвичай живе близько 60 років, у дикій природі — 30. Японський журавель — переважно хижий птах. Його здобиччю можуть стати дрібні гризуни, жаби, яйця інших птахів.

Найважливішою подією в житті цих птахів є вибір партнера, що здійснюється один раз і назавжди. При цьому журавлі зазвичай закидають голови, танцюють та клацають дзьобами, видаючи красиві мелодійні звуки. Неймовірне видовище!

Сірий вінценосний журавель

Подорожуючи заходом Африки, неможливо не помітити ще одного прекрасного птаха — вінценосного журавля (Balearica regulorum). Пернатий полюбляє селитися біля прісних боліт, на вологих луках, рисових полях, берегах річок та озер.

Головна особливість — пишний чубчик із жорсткого золотистого пір’я. Тільки уяви собі, який дивовижний вигляд він має у променях заходу сонця! На щоках у птаха — червоні та білі плями. А під підборіддям — червоний горловий мішок, що здатен роздуватися. Більша частина оперення — сіра або майже чорна з білими ділянками на крилах.

Вінценосний журавель — найдревніший з усіх видів журавлів. Археологічні знахідки закам’янілих решток свідчать, що журавлі існували від 37 до 54 млн років тому.

Цікаво! У вінценосних журавлів, єдиних із роду, на ногах є спеціальні пальці, які дозволяють їм триматися на деревах і навіть ночувати там.

Східний (чорний) вінценосний журавель

Східний вінценосний журавель водиться в Судані, Ефіопії, Бурунді. А жителі Уганди зробили птаха національним символом і навіть зобразили на гербі та прапорі своєї країни.

Від свого найближчого родича із західної Африки східний вінценосний журавель відрізняється розташуванням червоних плям на щоках — у нього вони розташовані нижче за білі, а у сірого вінценосного журавля — вище від білих.

Веде осілий спосіб життя. Всеїдний. Живе близько 50 років.

Індійський журавель

Розміри птахів цього виду вражають! Висота індійського журавля іноді сягає 1,8 м, а маса — 5–12 кг. Розмах крил — до 2,5 м. Це найбільший вид родини. Мешкає журавель на півдні Азії: в Індії, країнах Індокитаю — а також у північних районах Австралії.

Всеїдний. Полюбляє ласувати трав’янистими рослинами, земноводними, ящірками, зміями та рибою.

І хоча нині популяція пернатих налічує від 15 до 20 тисяч особин і вважається стабільною, внаслідок осушення боліт, забруднення довкілля і збільшення щільності населення чисельність індійських журавлів поступово зменшується. Через це вид включено до Міжнародної Червоної книги.

Райський журавель

Видовжені крила цього розкішного птаха частенько плутають з хвостом. Райський журавель має велику голову й товсту шию, чим неабияк вирізняється з-поміж родичів. Живе у Намібії та ПАР і є національним символом останньої. Не дивно: 99 % світової популяції цих птахів зосереджено саме тут. Райські журавлі спокійно реагують на близькість до людського житла, ніби знаючи, що в ПАР їхнє життя охороняє закон.

Це невеличка гнучка птаха зростом до 120 см. Друга назва — блакитний журавель. Селиться на гірських плато, однак у період розмноження райські журавлі піднімаються вище в гори, аби вберегти потомство від хижаків.

Цікаво! Райський журавель займає особливе місце в культурі південноафриканського народу коса. Якщо чоловік проявив хоробрість або здобув перемогу в складному поєдинку, його голова буде увінчана пером райського журавля. Це відбувається на спеціальній церемонії «укундзабела» — своєрідному обряді посвячення в герої.

Американський журавель

Унікальний і найрідкісніший представник журавлиних — американський журавель. Зустріти його ти зможеш лише в лісах Канади, або в Техасі під час зимівлі. Археологічні знахідки доводять: колись птахи селилися майже по всій території Північної Америки. Але до початку XX ст. ареал та чисельність катастрофічно скоротилися. В 1914 році в природі залишалося лише 15 птахів.

На щастя, завдяки масовій програмі порятунку чисельність популяції вдалося збільшити. Однак і нині американським журавлям загрожує повне вмирання.

Гніздяться птахи на мілководді, у важкодоступних для хижаків місцях. Гніздо оточене водою, складається з утрамбованих осоки, очерету. Зазвичай самка відкладає два яйця, та одне з пташенят до зимівлі часто не доживає через конкуренцію між дітьми.

Даурський журавель

Загадковий даурський журавель має ноги рожевого кольору, а вздовж шиї, немов намисто, спускається біла смуга пір’я. Ділянки голої неопереної шкіри навколо очей нагадують окуляри. Більша частина оперення має сталево-сірий відтінок.

Батьківщина даурського журавля — Даурія (Забайкалля). Зимують птахи на Корейському півострові.

Сплять даурські журавлі, стоячи на одній нозі. Харчуються молюсками, дрібними ракоподібними, комахами. Зустріти їх можна і на рисових та кукурудзяних посівах. Сьогодні даурським журавлям загрожує повне зникнення — у природі їх лишилося близько 5 тисяч особин.

Стерх або білий журавель

Стерх має найдовший серед усіх журавлів дзьоб із визубнями на кінці — чудове знаряддя для ловлі риби й рептилій. Мешкає в Росії, Якутії, Західному Сибіру. Зустрічається в Китаї, Ірані, Монголії.

Добування нафти, меліорація боліт, штучна зміна природного середовища, висока залежність стерпів від фактора занепокоєння спричиняють зменшення чисельності виду. Стерх всіляко цурається людини й може покинути гніздо навіть за найменшого неспокою, тому частина кладок залишається приреченою.

Сережчатий журавель

А цей незвичайний птах отримав свою назву через цікаві відростки під підборіддям — «сережки». Зустріти його ти зможеш в країнах Африки: Ботсвані, Анголі, Заїрі, Зімбабве, Малаві та ін.

Мешкають сережчаті журавлі в заболочених місцевостях вздовж річок, людей уникають. Репродуктивність надзвичайно низька. Зазвичай самка відкладає 1-2 яйця. Інкубаційний період рекордний для журавлів — 33–36 днів.

Основа харчування — кореневища рослин, на половину занурених у воду (циперус, болотниця), а також латаття, комахи, зерно.

Чорний журавель

Чорний журавель гніздиться переважно на території Росії. А зимує на Корейському півострові та в Японії. Занесений до Міжнародної Червоної книги як вид, якому загрожує зникнення.

Це один з найменших видів журавлів. Його зріст не перевищує 100 см, а маса — 3, 75 кг. Переважна більшість оперення — сіре з синім відтінком. Дзьоб зеленаво-жовтий.

Птах будує гніздо у важкодоступних районах верхових сфагнових боліт тайги. Харчується водними рослинами, комахами, жабами, саламандрами.

Канадський журавель

Дім канадського журавля — Північна Америка. Зустрічається також на Чукотці. Населяє горбисті та гористі чагарникові або трав'янисті тундри. Основна їжа — рослини, ягоди, зерно з прибраних полів, а також гризуни та комахи.

Це найчисельніший вид журавлів. Дорослі представники мають сіре оперення, молоді — світло-коричневе. На передній ділянці голови оперення відсутнє.

Зимують канадські журавлі на півдні Північної Америки: в Каліфорнії, Техасі, Аризоні, Луїзіані, в Мексиці, долині Міссісіпі.

Всі журавлі — це великі, граційні та довгоногі птахи, що потребують нашого захисту. Екологічне забруднення, осушення боліт, знищення лісів пагубно впливає на репродуктивність журавлів, тому їхня чисельність з кожним роком зменшується.

Танці журавлів — тема для окремої розмови. Вони включають поклони, перестрибування, перебіжки і короткі перельоти. Під час танцю журавлі піднімають з землі гілочки, траву, пір'я або якісь маленькі предмети та підкидають їх у повітря дзьобами.

Збережімо красу, що у всі часи надихала художників, музикантів, поетів! Турботливе ставлення до природних багатств флори та фауни — обов’язок номер один людини ХХІ столітті й, цілком можливо, тема наступного заходу в твоїй школі.

Читай також:

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

2 166 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Витончені й граційні: види журавлів у природі

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.