Іван Фірцак: найсильніша людина ХХ століття

Іван Фірцак: найсильніша людина ХХ століття

Спортсмени — неймовірні люди: хто ще має таку витримку і силу волі? Сьогодні я розкажу Тобі про українця, якого довгий час несправедливо оминали увагою. А між тим, він — людина-легенда, гідна щирого захоплення. Це — Іван Фірцак, спортсмен, якого американська преса називала найсильнішою людиною ХХ століття.

24 т. 0

Іван народився 1899 року в селі Білки на Закарпатті, і вже з самого дитинства прославився своєю силою. Казали, що одного разу, коли телиця пошкодила ногу, Іван приніс її додому на плечах. А дід хлопця — Іван Вільхович — у лісі вбив ведмедя поліном. За це на селі його прозвали Силою.

У двадцять років Іван Фірцак подався на заробітки до Праги. Він працює на заводі, потім — вантажником на залізничному вокзалі. Однак вже дуже скоро він стає спортсменом.

Іван Фірцак: найсильніша людина ХХ століття

Молодий Іван Фірцак

Першим — і одразу ж переможним — спортивним поєдинком для нього став бій із мандрівним силачем Вілетом. Ця подія змінила усе життя Івана — адже саме тоді його помітив тренер Онджей Нейман.

І ось, вже у 23 роки, колишній вантажник здобуває першість Чехословаччини на чемпіонаті з важкої атлетики, піднявши вагу у 150 кілограмів. Однак невдовзі у житті Івана Фірцака стається трагічна подія — автомобіль, яким він їде разом із тренером, зазнає аварії. Нейман гине, а Фірцак на 6 тижнів потрапляє до лікарні. Та це ще не всі потрясіння — поліція звинувачує його в умисному вбивстві тренера.

На щастя, двоюрідний брат Неймана, який знав про чудові стосунки між тренером та Іваном Фірцаком, домігся звільнення спортсмена, сплативши велику грошову заставу. Після цього життя Івана ще раз круто змінюється: йому пропонують роботу в цирку.

Тут він виконує карколомні номери: з легкістю вигинає серце із триметрової рейки, зупиняє руками дві машини, прибиває дубову дошку до столу долонею. На гастролях у США через нього переїжджає легковий автомобіль. У Лондоні королева Великої Британії дивиться, як Іван Фірцак тягне ланцюгом вантажну машину, наповнену людьми.

Іван Фірцак і подарунки англійської королеви

Іван Фірцак у шоломі, поясі та манжетах, подарованих англійською королевою

Це — тільки декілька штрихів із дивовижного життя закарпатського силача. Коли ж хочеш дізнатися більше — шукай книгу Антона Копинця «Кротон (Іван Сила)». Її автор був близьким другом Івана Фірцака, а тому у своїй повісті зібрав багато цікавинок. Іще раджу книгу Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу». А фільм Віктора Андрієнка під назвою «Іван Сила» Тобі, напевно, відомий! Якщо ж ні — треба терміново це виправити. Адже стрічка дуже цікава й атмосферна, а серед її акторів — і відомі українські силачі: Дмитро Халаджі (у головній ролі) та Василь Вірастюк.

Кадр із фільму «Іван Сила»

Кадр із фільму «Іван Сила»

Переконайся, що історія Івана Сили захоплює і надихає!

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

24 т. 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Іван Фірцак: найсильніша людина ХХ століття

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.