Домашні мафіни для найдорожчих
Такі духмяні й по-домашньому теплі, мафіни прикрасять будь-який стіл. Затишна вечеря або чаювання у колі друзів не обійдеться без цього апетитного десерту, який з легкістю поміститься на дитячій долонці. Приготуємо?
Ти й не підозрював, що Твої улюблені мафіни — насправді звичайнісінькі кекси. А тістечка з кремом — це американські капкейки. З’ясуймо нарешті, що є що, та зробімо холодний осінній вечір теплішим, приготувавши справжні мафіни для найдорожчих людей.
Основна відмінність мафінів від кексів полягає у способі замішування тіста.
Сухі та рідкі інгредієнти для мафінів спочатку змішують окремо і з’єднують лиш перед самим запіканням. Приготування ж кексів зазвичай починається з розтирання масла з цукром та яйцями. А вже потім додають ізюм чи горіхи. Технологія змішування компонентів робить мафіни важчими й менш повітряними, аніж кекси, — тісто для мафінів ніколи не збивають.
На відміну від кексів, які найчастіше посипають цукровою пудрою і не наповнюють, мафіни можуть похизуватися розмаїттям начинок. До їхнього складу часто входять шоколад, фрукти, ягоди, горіхи і навіть овочі та м’ясо.
Професіонали кажуть: ідеальний мафін — той, що вміщається на долоні дорослої людини.
Якщо мафіни та кекси зазвичай не прикрашають зовні, то капкейк можна порівняти з мініатюрним тортиком. Солодке тістечко родом з Америки завжди виділяється вигадливою шапочкою з мастики, глазурі, різноманітних кремів та посипок. Тісто для капкейків нагадує бісквітне і може бути ароматизованим, містити барвники та хитромудрі начинки.
Легкі, мов хмаринки, ніжні, як мамині обійми, — нумо готувати найсмачніші мафіни цієї осені!
Рецепт мафінів з яблуками
Якщо гості на порозі, а під рукою не знайшлося нічого солоденького, приготуй яблучні мафіни. Соковиті яблучка — одвічні мешканці будь-якого холодильника.
Інгредієнти:
- 1 яблуко,
- 200 г муки,
- 100 г вершкового масла,
- 2 яйця,
- 6 ст. л. цукру,
- 15 г розпушувача,
- ванільний цукор,
- 0,5 ч. л. меленої кориці,
- горіхи (за бажанням).
Починай готувати!
До розм’якшеного масла додай яйця та цукор, ретельно перемішай. В окремій посудині змішай муку, ванільний цукор, розпушувач та мелену корицю. З’єднай інгредієнти та обережно вмішай у тісто подрібнене на маленькі кубики яблуко. Додай горіхи. Встав у силіконові формочки гофровані паперові. Залий тісто у формочки та випікай протягом 30 хвилин при 180 °C. Якихось півгодини — і Твій дім наповниться пряним ароматом кориці та яблук.
Зверни увагу! Заповнювати формочки тістом потрібно лише на ¾ — під час випікання мафіни піднімуться.
Рецепт мафінів з чорницями
Любителям соковитих начинок та ягід обов’язково сподобаються мафіни з чорницями.
Інгредієнти:
- 250 г чорниць,
- 200 г муки,
- 180 мл молока,
- 2 яйця,
- півсклянки цукру,
- 100 г масла,
- 6 г розпушувача,
- ванілін на кінчику ножа,
- дрібка солі.
Починай готувати!
Розтопи вершкове масло. Змішай сухі інгредієнти: муку, ванілін, цукор, розпушувач. Окремо збий яйця та додай розтоплене масло. Помішуючи масу вінчиком, маленькими порціями влий яєчну суміш в суху. А тепер найважливіше — обережно введи в тісто чорниці. Намагайся залишити ягоди цілими. Випікай мафіни протягом 25 хвилин. Дай тістечкам 5 хвилин охолонути і подавай до столу. Смачного!
Рецепт мафінів на кефірі з брусницею
Брусниця — справжня королева осені. Хто регулярно вживає брусницю — ніколи не хворіє. Цікаво, що ягоди брусниці зберігають свіжість протягом місяця після збору. Тим краще — у Тебе буде більше часу, аби приготувати з нею різноманітні смаколики і морси. А як щодо мафінів?
Інгредієнти:
- 250 г брусниці,
- 250 г муки,
- 220 мл кефіру,
- 50 г вершкового масла,
- 1 яйце,
- 4 ст. л. цукру
- ½ ч. л. солі,
- 2 ч. л. розпушувача.
Починай готувати!
У великій посудині збий міксером яйця, розтоплене вершкове масло, цукор та кефір. Окремо змішай муку, сіль та розпушувач. Змішай сухі інгредієнти з рідкими та додай до тіста брусницю. Розподіли тісто по формочках, попередньо змащених вершковим маслом. Розігрій духовку до 200 °C та випікай мафіни 20 хвилин.
Рецепт мафінів з шоколадом та морквою
Цей рецепт мафінів дійшов до нас із Середньовіччя. Колись дозволити собі поласувати цими солодощами могли тільки заможні особи. Влаштуй собі королівську перерву — перенесись у світ пишних суконь, розкішних палаців та реверансів.
Інгредієнти:
- 300 г кукурудзяної муки,
- 2 морквини,
- 100 г горіхів,
- 2 яйця,
- 70 мл пісної олії,
- 100 мл молока,
- шоколад.
Починай готувати!
У глибокій посудині змішай муку, горіхи та моркву. Окремо збий яйця, олію та молоко. Обережно змішай сухі та рідкі інгредієнти. Перелий тісто у формочки. На 25 хвилин постав у розігріту до 170 °C духовку. За декілька хвилин до кінця випікання залий мафіни розігрітим шоколадом та залиш у духовці до готовності.
Рецепт мафінів з вершковим сиром
За смаком та ароматом мафіни з сиром не поступаються традиційним сирникам. Ідеальний перекус у школі або солодке завершення сімейної вечері.
Інгредієнти:
- 200 г домашнього сиру,
- склянка муки,
- півсклянки цукру,
- 50 г вершкового масла,
- півсклянки кефіру 2,5 % жирності,
- 1 яйце,
- 1,5 ч. л. розпушувача тіста,
- дрібка ваніліну та солі.
Починай готувати!
Розітри сир з цукром та ваніліном до кашоподібного стану. Збий яйце та додай до сирної маси. Додай розтоплене вершкове масло та кефір. Ретельно перемішай. В іншій посудині змішай муку з розпушувачем. З’єднай суху суміш з рідкою. Зазвичай тісто виходить пишним, тягучим, схожим на крем. Заповни формочки тістом та випікай 20 хвилин, поки верхівка не стане рум’яною.
Залишилось тільки налити чай та насолоджуватись свіжою та смачною випічкою.
Рецепт шоколадних мафінів
Шоколадні мафіни — мрія кожного ласунчика. Солодкі тістечка так і тануть у роті.
Інгредієнти:
- 200 г пшеничної муки,
- 200 мл молока,
- 80 г розтопленого шоколаду,
- 100 цукру,
- 45 г вершкового масла 82,5 % жирності,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 1 яйце,
- 100 г вишневих цукатів.
Починай готувати!
На водяній бані розтопи шоколад та вершкове масло. Залиш охолоджуватися до кімнатної температури. В окремих посудинах змішай сухі та рідкі інгредієнти до однорідності. Не збивай суміші. Рідку масу перелий в суху. Ретельно перемішай. Додай вишневі цукати та обережно розподіли їх у тісті. Вилий тісто у змащені вершковим маслом металеві формочки. Кожен мафін посип цукром та випікай за температури 205 °C близько 20 хвилин.
Більше святкових рецептів шукай тут:
Домашні мафіни для найдорожчих
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі: