Боремося з нестачею вітамінів навесні
Друзі вкотре звуть грати в футбол, а Тобі не хочеться зайвий раз виходити з дому? Ледь висиджуєш до кінця уроків, на домашнє завдання просто сил немає, а вчора Ти і зовсім погано спав? Все це витівки весняного авітамінозу. Як впоратися з нав'язливою втомою і всепоглинаючою апатією навесні, розповість Пустунчик.
Зниження успішності в школі, сонливість, неуважність і забудькуватість — лиш невелика частина симптомів весняного авітамінозу. Але всі вони — від нестачі вітамінів у Твоєму організмі, що неабияк скучив за літніми ласощами у вигляді свіжих фруктів, ягід та овочів.
Авітаміноз — це захворювання, що виявляється сезонно, в результаті тривалого неповноцінного харчування, бідного вітамінами і корисними речовинами.
Ти повинен насторожитися, якщо:
- часто хворієш,
- погано спиш,
- швидко втомлюєшся,
- помітив лущення шкіри або розшарування нігтів,
- у Тебе знизився апетит.
Як позбутися весняного авітамінозу, якщо з’явилися перші ознаки? Добірка найкращих вітамінних рецептів допоможе Тобі повернути життєвий тонус і поліпшити настрій.
Морс із калини та журавлини
Чудовий напій для всіх, хто піклується про своє здоров'я і прагне мати бездоганний вигляд.
За вмістом аскорбінової кислоти калина перевершує цитрусові в два рази, а за змістом солей заліза — у цілих п'ять. До того ж, ягоди калини багаті на вітаміни А і В.
Таніни і мінеральні речовини, що містяться в журавлині, допоможуть швидше впоратися із застудою та зміцнити імунітет.
Підготуй, будь ласка:
- калину і журавлину (сушену / заморожену) — 1 стакан,
- воду — 1,5 л,
- цукор або мед — 2 ст. л.
Готуємо!
1. Спочатку промий ягоди, помісти в емальовану каструлю і гарненько розітри у невеликій кількості води.
2. Залий окропом, додай цукор або мед і залиш вистигати.
3. Коли морс охолоне, його необхідно процідити.
Вітамінний напій готовий!
Крім морсу з калини і брусниці, дуже корисні: відвар шипшини або горобини, компот із чорної смородини, самостійно приготовані соки з цитрусових, моркви і яблук.
Фруктовий десерт з ананаса та ківі
Найраще лікування весняного авітамінозу — профілактика. То чому б не побалувати себе ніжним десертом із фруктів та вершків? Упевнений — Тобі сподобається.
Підготуй, будь ласка:
- ананас — 1 шт.,
- ківі — 4 шт.,
- полуниці — 0,5 кг (можна заморожену),
- вершки 38% жирності — 200 г,
- цукрову пудру,
- чорний шоколад — ½ плитки,
- гілочки м'яти.
Перед початком роботи не забудь покласти фужери або креманки для десерту в морозилку.
Готуємо!
1. Охолоди і збий вершки, додаючи в процесі приготування цукрову пудру.
2. Наріж фрукти невеликими шматочками. А охолоджений шоколад натри на дрібну тертку.
3. Дістань з морозилки креманки і наповни їх фруктами. Посип шоколадними крихтами.
4. За допомогою кондитерського мішка або саморобного «шприца» прикрась фрукти збитими вершками і листочками м'яти. Зроби гребінець із полуниці.
М-м-м... Смакота!
Крім зазначених у рецепті фруктів, ранньою весною не забувай вживати: грейпфрути, мандарини, гранати, банани, волоські горіхи, сир та інші кисломолочні продукти.
Цукерки із сухофруктів
Якщо в холодильнику не знайшлося заморожених ягід або Твого улюбленого фрукта, не варто засмучуватися. Зверни увагу на чорнослив і сушені яблука, груші. Так-так, вони на тій віддаленій полиці, поруч з ненависною Тобі вівсянкою. Сухофрукти — багате джерело вітамінів і корисних речовин.
Підготуй, будь ласка:
- курагу — 100 г,
- чорнослив — 100 г,
- родзинки — 100 г,
- фініки (або яблука, груші) — 100 г,
- волоські горіхи і арахіс (по 50 г),
- мед — 3 ст. л.,
- кунжут — 50 г.
В нагоді стане все, що знайдеться під рукою. Будь-який новий фрукт — ще одна цікава нотка смаку.
Готуємо!
1. Залий сухофрукти окропом, залиш на п'ять хвилин.
2. Вийми з води, обсуши, наріж шматочками, подрібни у блендері.
3. Додай подрібнені горіхи та мед.
4. Зроби із суміші невеликі кульки і обваляй в насінні кунжуту. Прибери в холодильник на кілька годин.
Насолоджуйся корисним ласощами і не забудь друзів пригостити!
Перемішані сухофрукти і горіхи з перемеленими в борошно вівсяними пластівцями і медом можна швиденько запекти в духовці. Вийдуть смачні та хрусткі кекси!
І на останок — зелений салат із редискою
Звичайно ж, навесні, коли хочеться чогось легкого і свіжого, не варто нехтувати зеленню і першими овочами з грядки. Любителям швидких, а головне — корисних, солоних перекусів — наступний рецепт.
Підготуй, будь ласка:
- листя салату — 1 пучок,
- редис — 9 шт.,
- маслини — 7-8 шт.,
- огірки — 3 шт.,
- помідори — 2 шт.,
- сир фета — 100 г,
- зелений базилік, петрушку — кілька гілочок,
- оливкову олію — 3 ст. л.,
- сіль, перець.
Готуємо!
1. Помий і обсуши всі овочі.
2. Наріж редис, маслини і огірки кружечками, а помідори — дольками. Фету наріж кубиками.
3. Застели тарілку салатним листям. Виклади овочі, маслини і фету. Прикрась салат петрушкою і базиліком.
4. Додай сіль та перець. Зверху всю цю красу полий оливковою олією.
Смачного!
Більше чудових вітамінних рецептів шукай тут:
Боремося з нестачею вітамінів навесні
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі:
. .