Цікаві факти про іриску

Цікаві факти про іриску

Іриска — цукерка, яка постійно дивує: то вона м'яка й ніжна, то підступно прилипає до зубів. Та ми ж усе одно її любимо у будь-якому вигляді, правда? Сьогодні я розповім про історію ірисок та навчу, як обрати Твій найулюбленіший різновид цих цукерок.

28 т. 30


Звідки назва?

Солодощі, схожі на ірис, ще з XV століття були відомі у Франції під назвою «таффі». Та коли у 1902 році французький кондитер Жозюе де Морнас випробував їхній рецепт у Санкт-Петербурзі, він вирішив, що має вигадати для цукерочок нову назву — таку, яка точно запам'ятається росіянам. І не просто запам'ятається, а буде асоціюватися з чимось особливо ніжним. Саме тоді французький кондитер подумав, що ці ласощі нагадують йому ніжні квіти — іриси. Так і з'явилася назва цукерок, про які я сьогодні розповідатиму.

Як виготовляють іриски?

Суміш патоки, рослинної олії та вершкового масла, цукру та згущеного молока — ось що таке іриска! Усі компоненти змішують, потім повільно нагрівають і варять. Отриману масу охолоджують, вона стає в'язкою і густою. А вже після цього за допомогою спеціальної машини з ірисової маси роблять довгі джгути, які згодом розрізають на шматочки і загортають в упаковку.

Як роблять іриски

Яким буває ірис?

За способом виготовлення ірис поділяють на литий і тиражений. Якщо не любиш, коли цукерка прилипає до зубів, а натомість надаєш перевагу крихким ірискам, які тануть у роті, – обирай тиражений ірис. У процесі його приготування тягучу масу змішують із крихтами вже готових ірисок. Саме так вдається досягти напівтвердої консистенції.

До речі, щодо консистенції. Ірис буває:

  • м'яким;
  • тягучим;
  • напівтвердим.

Ось, наприклад, «Золотий ключик» – литий напівтвердий ірис, а «Киць-киць» – тягучий.

Види ірис цукерки

Іноземні родичі ірису

На упаковці багатьох цукерок Ти міг помітити слова «тоффі» або «фадж». По суті, це теж іриски, ось тільки на смак вони трошки відрізняються від своїх аналогів із радянською історією.

В англомовних країнах розрізняють:

  • тоффі (toffee) — ірис без додавання молока;
  • фадж (fudge) — ірис із молоком.

До речі, фадж на фруктовій основі з додаванням горішків у країнах колишнього СРСР часто називають щербетом.

Тепер, після того, як Ти дізнався стільки корисних фактів про ірис, Тобі буде набагато легше обрати на полицях крамниці саме той різновид ірисових ласощів, який Ти найбільше любиш. Смачного!

З чого роблять цукерки ірис

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

28 т. 30

оцінити публікацію

Додатив замітки

Цікаві факти про іриску

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Iriska05-avatar

Іра Яременко

Дуже люблю іриски!:)
13-03-2016
Katezhka-avatar

Екатерина Наумова

Ирисочки)) мои любимые♥♥♥
18-06-2015
milkyway-avatar

Alisa Chocolate

Ирииски
09-06-2015
Nata5-avatar

Наташа Мележик

Золотой ключик
29-05-2015
luda123-avatar

Анкуца Валерія

Обовязково хочу спробувати золотий ключик
28-05-2015
Показати попередні(25)