Ідеальний рецепт солоного тіста. Поради для початківців

Ідеальний рецепт солоного тіста. Поради для початківців

Справжнє диво, коли безформна пластична маса перетворюється на грайливе кошеня або казковий будиночок. Пропоную тобі відчути себе чарівником та приготувати ідеальне солоне тісто для майбутніх шедеврів.

9 654 0

Маса, що прекрасно тримає форму, не пливе та не псується з часом, — мрія всіх прихильників ліплення. А мрія усіх мам — безпечна пластична суміш без алергенів та шкідливих домішок. Солоне тісто об’єднує усі ці характеристики та завдяки випіканню зберігається краще від пластиліну.

Фігурка з солоного тіста стане вишуканою прикрасою твоєї кімнати і чудовим знаряддям для гри. Як зробити солоне тісто м’яким і піддатливим та надовго зберегти вироби з борошняної суміші? Пустунчик знає відповідь!

Класичний рецепт солоного тіста

Ліплення з солоного тіста — заняття не нове. Витоки цього виду творчості губляться глибоко в історії нашої культури. Згадай лише Колобка з народної казки та звичай пекти жайворонків на Стрітення. Тримай базовий рецепт солоного тіста для саморобок — продовжуй давні традиції з задоволенням!

Для приготування солоного тіста тобі знадобляться:

  • 1 склянка дрібної солі,
  • 2 склянки борошна,
  • півсклянки води,
  • 5 ст. л. соняшникової олії,
  • натуральний сік або гуаш (за бажанням).

До роботи!

У глибокій посудині змішай сухі інгредієнти: сіль та борошно. Додай соняшникової олії та налий трохи води. Заміси тісто. Щоб надати суміші певного кольору, обережно вмішай у неї морквяний (буряковий) сік або розведену у воді гуаш. За потреби, невеличкими порціями додавай воду або муку, щоб регулювати в’язкість тіста. Захопливих ігор та вдалих виробів!

Важливо! Зберігати готове тісто найкраще у холодильнику не більше доби, щільно обгорнувши масу харчовою плівкою.

Рецепт солоного тіста для витончених робіт

Якщо Ти плануєш виготовити тоненькі рельєфні фігурки або мініатюрні вироби з солоного тіста, до класичного рецепта доведеться додати секретний інгредієнт. Який? Читай далі — усе розповім!

Для виготовлення солоного тіста за особливим рецептом тобі знадобляться:

  • 1,5 склянки борошна,
  • 1 склянка солі,
  • 125 мл води,
  • 1 ст. л. клею ПВА або крохмалю,
  • харчовий барвник.

До роботи!

Підготуй глибоку посудину. Змішай сіль з борошном та налий 125 мл води. Ретельно перемішай інгредієнти. Додай столову ложку крохмалю або клею ПВА. Крохмаль збільшує пластичність маси, а клей підвищує її міцність. ПВА можна замінити 2 ч. л. клею для шпалер, розведеного у воді, за інструкцією. Вкінці додай харчовий барвник та добре виміси тісто. Якщо потрібна маса різних кольорів, розділи суміш на кілька шматочків та додай потрібний барвник. Веселої творчості!

Готуємо інструменти для роботи з солоним тістом

Із солоного тіста можна виготовити що завгодно — іграшкові продукти, звіряток, квіти, світильники й розкішні панно. Та щоб твої роботи мали оригінальний, довершений вигляд, тобі знадобляться різноманітні інструменти. Купувати нічого не потрібно, використовуй предмети, що є під рукою.

Для створення унікальних візерунків на поверхні тіста ідеально підійдуть:

  • фігурна качалочка або пляшечка з водою,
  • зубочистки (для проколювання отворів),
  • ковпачки від фломастерів,
  • стрижень від кулькової ручки,
  • ножик для пластиліну,
  • формочки для печива,
  • ґудзики,
  • намистинки,
  • макарони,
  • мереживо та інші штампи для тиснення,
  • прес для часнику.

Не бійся експериментувати з візерунками і формами! У разі невдачі деталь легко виправити або зліпити заново.

Як правильно сушити вироби з солоного тіста?

Щоб готова саморобка довго радувала очі твоїх гостей, її необхідно правильно висушити. Пам’ятай: головне правило сушіння виробів з солоного тіста — жодних різких змін температури.

Існує два способи сушіння фігурок з солоного тіста:

1. Найпростіший — природний. Просто залиш фігурку сушитися за кімнатної температури на кілька днів або тижнів. У жодному разі не можна сушити виріб на гарячій батареї — він потріскається або розкришиться. Занадто вологе приміщення теж не підійде — тісто, мов губка, вбирає вологу і запросто може розмокнути. Природний спосіб надзвичайно легкий, однак ду-у-у-же повільний. А нам же хочеться швидше, правда?

2. Сушка в духовці. Поклади фігурку на пергамент в холодну духовку та запікай на найменшому вогні, поступово збільшуючи температуру. Регулярно перевертай виріб, аби він запікався з усіх сторін рівномірно. Після закінчення роботи саморобку одразу не виймай — нехай охолоне в духовці.

Під час сушіння виробів із солоного тіста керуйся наступною таблицею.

Невисокі вироби (товщиною до 2 см) Об’ємні вироби (товщиною понад 2 см)
1 год при 50 °C 1–2 год при 50 °C
1–2 год при 75 °C 2–3 год при 75 °C
1 год при 100 °C 1–2 год при 100 °C
1 год при 125 °C 2 год при 125 °C
0,5–1 год при 150 °C 1 год при 150 °C

Сушити вироби з тіста можна й у вимкненій духовці. Прогрій її як слід та поклади фігурки у тепло. Зачекай, поки духовка охолоне. Повтори процедуру кілька разів.

Під час роботи з солоним тістом невдачі неминучі. Однак не варто засмучуватися й опускати руки. Якщо у процесі сушки виріб тріснув чи від нього відпала деталь, повернути іграшці форму допоможе будівельний клей ПВА або Момент.

Тріщинки та нерівності можна згладити маленькими напилками для обпилювання металу. Такий напевне знайдеться у тата.

Готовий виріб краще покрити лаком — так він довше милуватиме очі свого талановитого господаря.

Більше ідей для ліплення шукай тут:

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

9 654 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Ідеальний рецепт солоного тіста. Поради для початківців

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.