Козацькі рецепти української кухні
Чому козаки були такими сильними, мужніми й хоробрими? Тому, що правильно харчувалися. А що їли справжні козаки? Нумо дивитися разом!
Страви для справжніх козаків
Рецепт куліша
Смачна козацька юшка прийшла до нас із Запорізької Січі. Сало, пшоно, картопля — основні інгредієнти страви, хоча до ХІХ ст. картоплю не додавали. Зазвичай куліш готували на відкритому багатті, тому страва має ще одну назву — польова каша. У різних регіонах України були свої рецепти приготування куліша, але сьогодні я запропоную Тобі традиційний варіант смачного козацького частування.
Інгредієнти:
- 200 г пшона;
- 2 ріпчастих цибулини;
- 150 г сала;
- сіль, перець за смаком;
- зелень.
Приготування:
У підсолену воду висипаємо промите пшоно і подрібнену шкірку від сала. Після того, як закипить вода, варимо пшоно 20 хвилин на маленькому вогні. На сковорідці обсмажуємо сало, нарізане кубиками, і пошинковану цибулю. Готову зажарку додаємо до пшоняної каші і варимо ще 15–20 хвилин. Після приготування залишаємо куліш «відпочивати» ще на 20 хвилин під кришкою. На стіл страву подаємо із зеленню і салом.
Рецепт галушок
Галушки, ще одне улюблене частування козаків, уже давно стали символом української кухні. Ніхто не знає, звідки і коли з'явилися перші галушки. Але точно відомо, що ця страва прийшла українцям до смаку. Більше того, сподобалася настільки, що заслужила пам'ятник на свою честь. У 2006 році в Полтаві встановили пам'ятний знак полтавській галушці, або просто — пам'ятник галушці.
Сьогодні я розповім Тобі, як приготувати галушки по-козацьки.
Ігредієнти:
- 2,5 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 0,5 молока, сироватки або овочевого відвару.
Приготування:
У просіяну муку вливаємо молоко, розтоплене вершкове масло і яйця. Замішуємо не надто туге тісто. Розділяємо на однакові частинки і згортаємо їх у ковбаски. Ковбаски ріжемо на однакові скибочки. 10 хвилин варимо галушки у підсоленій воді або у рибному бульйоні, як це робили запорізькі козаки. Готову страву подаємо до столу зі сметаною або бульйоном.
Як приготувати потапці
Смачна і легка у приготуванні страва. Українські перекази говорять, що потапці були дуже популярною стравою на Запорізькій Січі.
Інгредієнти:
- 1 кг житнього хліба;
- 200 г сала;
- 1 головка часнику.
Приготування:
Нарізаємо хліб тоненькими скибками і натираємо скоринку часником. Розтоплюємо сало на сковороді і обсмажуємо хліб з обох сторін до золотистого кольору. До столу подаємо зі шматочками сала.
Готуємо вергуни
Як Ти вважаєш, козаки полюбляли солодощі? Ну звісно ж, полюбляли. Вергуни — просте, але дуже смачне печиво. Готували його зазвичай дівчата і частували хлопців на вечорницях, або ж на свята.
Інгредієнти:
- 1 склянка сироватки;
- 1 ч. л. цукру або меду;
- 450 г борошна;
- 400 мл олії.
Приготування:
Замішуємо круте тісто із борошна, сироватки і цукру. Розкачуємо тоненький корж і розрізаємо на прямокутники або ромби. В середині кожного прямокутника робимо розріз. Через цей надріз протягуємо один кінець ромба. Вергуни смажимо у великій кількості олії до золотистого кольору. Смачне печиво готове!
Козацькі напої
Узвар
До смачних козацьких страв потрібно приготувати і смачний козацький напій. Наприклад, узвар. Сьогодні багато хто полюбляє пити узвар, і рецепт приготування цього смачного напою знає теж майже кожен. Але у козацькі часи рецепт узвару тримали у секреті і не кожен козак міг його приготувати.
Інгредієнти:
- 100 г сушених яблук;
- 100 сушених груш;
- 100 г чорносливу;
- 50 г родзинок;
- 4–5 ст. л. меду.
Приготування:
Промиваємо сухофрукти теплою водою декілька разів. Сушені груші заливаємо гарячою водою і ставимо на слабкий вогонь. Через 10 хвилин додаємо яблука. Ще через 10 хвилин — чорнослив, через 5 хвилин — родзинки. Після кипіння додаємо мед і ставимо узвар у холодне місце настоятися.
Тепер Ти знаєш, які страви надавали козакам такої надзвичайної сили. Тепер і я захотів стати козаком, тому піду швиденько готувати куліш. Ти зі мною? ;)
Ще більше рецептів смачних страв Ти знайдеш тут.
Козацькі рецепти української кухні
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі:
Даниил Турчин