Суперфуд — їжа майбутнього

Суперфуд — їжа майбутнього

«Живи довше, виглядай молодше, почувайся краще!» — кілька років тому продукти з цим лозунгом просто розірвали Мережу. Невже так звані суперфуди і є та сама чарівна пігулка для вічної краси та молодості, яку так довго шукали вчені?

2 510 0

Що таке суперфуди?

Коли чуєш слово «суперфуд», мимоволі виникає асоціація з їжею космонавтів — невеличкими сріблястими тюбиками з густим кремовим вмістом. Однак шукати продукти із над можливостями потрібно зовсім не в космосі…

Суперфудами називають рослинні продукти, в яких концентрація вітамінів та корисних речовин перевищує усі раніше відомі показники.

До суперфудів належать ягоди, листя, корінці, водорості та інші частини деяких рослин, що позитивно впливають на організм людини. Їх вживають як у натуральному вигляді (приміром, у якості топінгів для смузі-боулів), так і у вигляді порошків або соків.

Що таке суперфуди?

Ростуть такі рослини у віддалених та важкодоступних куточках Землі, як от Амазонка чи Тибет. Та, на щастя, їхати за ними в далеку глухомань тобі не доведеться — диво-продукти легко придбати у магазинах здорового харчування.

Першими про суперфуди заговорили вегани. Обмеживши споживання тваринних продуктів, вони шукали гідні замінники серед рослин. Саме тоді відомий дієтолог і завзятий прихильник сироїдіння Девід Вульф відкрив світові ягоди годжі та асаї, какао-боби та водорість спіруліну.

Девід Вульф.

Світ з радістю підхопив новину про появу дивовижних продуктів з обнадійливим лозунгом «Lookyounger, livelonger, feelbetter!». Поряд з модою на все органічне та локальне позначка «superfood» на обгортці приваблювала до себе тисячі зацікавлених поглядів.

Однак популярна новинка з часом припала б пилом на полицях для вегетаріанців, якби не вихваляння таких всесвітньо відомих зірок, як Мадонна, Стінг та Гвінет Пелтроу. В інтерв’ю відомим глянцевим журналам співаки та актори ділилися власним досвідом вживання суперфудів.

Суперфуди — щось середнє між їжею та ліками. Вони містять мінімум калорій, а от вміст білка, вітамінів, мінералів та антиоксидантів у них просто зашкалює. Не дивно, що з продуктових полиць суперфуди перекочували і в баночки з усілякими кремами та гелями для душу — індустрія краси теж взяла екзотичну новинку на озброєння.

Бажаєш дізнатися більше про чудодійні властивості корисних заморських продуктів? Читай далі!

Найвідоміші суперфуди світу

Ягоди годжі. Батьківщиною ягід годжі є Тибет. Чагарники дерези китайської ростуть високо в Гімалаях, а також у Монголії та Центральній Америці. Її плоди нагадують барбарис. У нас годжі можна знайти у вигляді висушених червоних «родзинок», а також у складі соків та мюслі.

Екзотичні ягоди мають низку переваг:

  • У ягодах годжі вітаміну С більше, ніж в апельсинах.
  • За вмістом заліза вони попереду шпинату.
  • Бета-кератину в годжі більше, аніж у моркві.
  • За вмістом антиоксидантів годжі лишають позаду виноград.

Регулярно вживаючи ягоди годжі, Ти зміцниш імунітет та покращиш зір. Водночас ці чудодійні ягоди знижують апетит та нормалізують вміст цукру в крові. Однак не забувай, що годжі можуть викликати й алергію! Тоді їх краще замінити кизилом або журавлиною.

Найвідоміші суперфуди світу

Чай із ягід годжі.

Насіння чіа. Якщо Ти піклуєшся про своє здоров’я, то напевне чув про цілющі властивості чіа. У магазині його можна побачити в складі енергетичних батончиків, йогуртів, на випічці. Це насіння шавлії іспанської, яка росте в Мексиці, Австралії, Гватемалі та Еквадорі.

За кількістю корисних жирних кислот чіа може позмагатися з рибою. У 100 г чіа міститься стільки ж заліза, як у 400 г шпинату. А вміст кальцію більший, ніж у 500 мл молока. Навіть вівсянка не витримала конкуренції — клітковини у ній втричі менше, аніж у чіа.

Багате антиоксидантами насіння чіа зміцнює імунітет, покращує стан шкіри і навіть запобігає розвитку онкологічних захворювань. Помірне вживання чіа допоможе знизити ризик появи зайвої ваги. А ще чіа — незмінний помічник при безсонні та чудовий противірусний засіб.

Рекомендована добова норма чіа — 1 ст. л. сухого насіння. Розмочи його в 4 ст. л. соку або молока — смачного!

Натуральний йогурт з улюбленими ягодами та насінням чіа замінить тобі повноцінний сніданок зранку.

Асаї. Якщо ти опинишся у Бразилії чи Тринідаді, твою увагу напевне приверне пальма роду Евтерпа. Ще б пак: на ній ростуть гігантські чорниці! Це і є славнозвісні асаї — скарбниця антиоксидантів та вітаміну С.

Щоправда, до нас асаї приїжджають у вигляді пігулок або порошку, який використовують для приготування йогуртів, десертів та смузі. Сік асаї додають до морозива та шербетів.

Регулярне вживання ягід асаї вбереже тебе від застуди, потурбується про молодість шкіри та сприятиме кращому кровообігу. Велика кількість клітковини, що міститься в ягодах, позитивно впливає на травлення. Оскільки ягоди доволі калорійні, асаї часто вживають спортсмени, аби відновити сили після тренування.

Спіруліна. На озерах Америки та Африки росте дивовижна водорість — ціанобактерія спіруліна — багате джерело вітаміну В, рослинного білка та корисних мікроелементів. Вік спіруліни — понад мільйон років. Прихильники здорового способу життя зацікавились нею після легендарних розповідей мандрівників про довголіття жителів віддалених районів Мексики, які регулярно вживають водорість у їжу.

Спіруліна примудряється утримувати в собі безліч органічних сполук. Тільки уяви собі, в її складі понад 2000 мінералів, ферментів та вітамінів! Спіруліна очищує організм від шлаків, нормалізує травлення, прискорює загоєння ран, застосовується при бронхітах. Особливо корисна спіруліна за підвищеного розумового та фізичного навантаження: учням, людям, які займаються науковою діяльністю, та спортсменам.

Спіруліну додають до шейків, коктейлів, крекерів та випічки. Єдиний недолік — специфічний морський запах та смак, тож новачку слід починати з половинки чайної ложки на склянку будь-якої рідини.

Збий у блендері 1 банан, ½ пучка шпинату, половину яблука та дрібку спіруліни, додай мед — корисний енергетичний напій готовий!

Важливо! Досі не існує серйозних досліджень, які б переконували у необхідності щоденно вживати суперфуди. Тому головний меседж лікарів : суперфуди можуть бути корисними, якщо вживати їх у маленькій кількості. Такі продукти — лише доповнення харчування і в жодному разі не замінник їжі, що дозволяє схуднути швидко і без проблем.

Українські суперфуди

Але ж хіба може бути так, що природа потурбувалася тільки про жителів далеких країн і зовсім обділила корисними плодами українців? Звісно ж, ні. Багато вітчизняних продуктів легко замінять Тобі дорогі екзотичні суперфуди. Та й на думку лікарів, засвоюються вони на багато краще, оскільки локальні та звичні для організму.

Обліпиха — справжній природний лікар. В 100 г обліпихи 97 % добової норми всіх необхідних людині корисних речовин. Ягоди обліпихи — багате джерело каротиноїдів, що прекрасно впливають на зір. Завдяки високому вмісту серотоніну — гормону радості — обліпиха дарує її любителям чудовий настрій. За вмістом аскорбінової кислоти обліпиха не поступається чорній смородині, а вітаміну А в ній стільки ж, як в абрикосах. Сік та відвар обліпихи — чудовий засіб від нежитю і застуди.

Букет вітамінів та мікроелементів робить обліпиху корисною для всіх систем організму. Ось чому особливо корисно вживати її взимку та навесні, аби запобігти авітамінозу.

Українські суперфуди

Смородина. Всього 20 ягід чорної смородини зранку — і твій організм на цілий день забезпечений вітаміном С. Регулярне вживання смородини покращує пам’ять, допомагає не захворіти взимку, вберігає від авітамінозу та гастриту.

Шипшина. Сушені ягоди шипшини нічим не гірші від годжі. Українські ягоди містять багато вітаміну С, В1, В2, К, Р, Е, а також калій, марганець, фосфор, кальцій, магній і залізо. Шипшина покращує обмін речовин, зміцнює імунітет та виводить з організму важкі метали, шлаки й токсини.

Насіння льону — прекрасна альтернатива чіа.В ньому багато рослинного білка, клітковини та кальцію, а ще — жирні кислоти, вітамін А і ферменти. Розмочене насіння — бальзам для шлунку. Однак, щоб насіння льону краще засвоювалось, подрібни або перемели його у блендері.

Гречка. Не очікував? У гречці, виявляється, більше корисних речовин, аніж у всіх інших популярних крупах. У ній багато заліза, йоду, фосфору, вітамінів групи В, Р тощо. Гречка корисна для травлення і гемоглобіну, тож її неодмінно варто додати до раціону.

До українських суперфудів можна додати й буряк, журавлину, кизил, горіхи, зелень та всі чорні ягоди. Також дуже корисне насіння гарбуза та кавуна.

Але якщо ти захоплюєшся фастфудом і не займаєшся спортом, жоден суперфуд не допоможе тобі стати здоровим. Запам’ятай: щоб почуватись бадьоро та мати вигляд на всі сто, достатньо їсти багато фруктів і овочів, зменшити кількість солодкого та вести активний спосіб життя. Це і є секрет вічної молодості!

Читай також:

Теги: Здоров'я
Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

2 510 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Суперфуд — їжа майбутнього

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.