Чому варто їсти гарбуз не лише на Хелловін?

Чому варто їсти гарбуз не лише на Хелловін?

В народі кажуть: «Якщо маєш вдома гарбуз, в Тебе є ціла аптека». Яскраво-помаранчевий плід, здається, увібрав у себе всю енергію сонця. В чому користь гарбуза та чому його варто негайно додати до свого раціону? Кілька причин їсти гарбуз не лише на Хелловін підкаже Пустунчик.

9 050 0

Хелловін вже моторошно рипить дверима, і це означає, що скоро гарбузові ліхтарі й опудала вщерть заповнять українські домівки. Та замість того, аби вирізати з пузатого овочу страхітливі гримаси, Пустунчик пропонує знайти його дорогоцінній м’якоті куди більш корисне застосування.

Чим так корисний гарбуз та що приготувати з нього, аби почуватись бадьоро та впевнено і найпохмурішого осіннього дня?

Корисні властивості гарбуза

Слово «гарбуз» запозичене з тюркських мов та буквально означає «віслюків огірок». Вирощувати сонячні овочі почали у Північній Америці ще 4–5 тисяч років тому. І не дарма: гарбузи — чемпіони зі вмісту різноманітних вітамінів та корисних речовин.

Залізний лідер. Геть осінню нудьгу!

Якщо одного осіннього вечора Тобі раптом стане сумно, швиденько на кухню — готувати страви з гарбуза. Магній, яким багатий помаранчевий овоч, вмить покращить Твій настрій та допоможе подолати осінню нудьгу. До того ж, у гарбузі міститься найбільша кількість заліза серед овочів, тож її дуже корисно вживати людям з низьким гемоглобіном.

Гарбуз — запорука стрункості

Якщо Ти піклуєшся про свою фігуру та прагнеш бути здоровим, гарбуз має бути частим гостем на Твоєму столі. Як і огірки, він на 90 % складається з води та є дієтичним продуктом: у 100 г гарбуза міститься всього 28 ккал. Приємний аромат гарбузової м’якоті чудово тамує відчуття голоду, тож цей продукт незамінний помічник для всіх, хто бажає схуднути.

На варті здоров’я та краси

Що не кажи, а українські дівчата — найдобріші в світі: навіть нелюбих женихів здавна відваджують з дому найкориснішим плодом городини. У чому ж цінність гарбуза?

Гарбуз — багате джерело бета-каротину, який робить шкіру пружною та гладенькою. Цікаво, що бета-каротину в гарбузах уп’ятеро більше, ніж у моркві. Ось чому гарбузові смузі, каші та супи ще й такі корисні для зору. В організмі бета-каротин перетворюється на вітамін А, який далі стає ретинолом. Саме він допомагає очам краще сприймати світло. Регулярно споживай гарбуз і будь певен — Твій зір нізащо Тобі не зрадить.

Захисник від інфекцій та вірусів

А ще гарбуз — скарбниця вітаміну С, який чудово бореться з осінніми інфекціями. Сирим та запеченим його часто використовують для профілактики простудних захворювань, боротьби з перевтомою та безсонням. Якщо Ти вживатимеш страви з гарбуза щоденно, назавжди забудеш, як воно — хворіти у розпал навчального року.

Гарбузовий фреш — еліксир молодості?

Це правда. Завдяки вмісту вітамінів А, В і Е м’якоть гарбуза гальмує процеси старіння клітин. Антиоксиданти сприяють злагодженій роботі серця та кровоносних судин. А пектини й клітковина — відмінному травленню. Випивай склянку гарбузового фрешу на сніданок або ланч — почувайся легко та життєрадісно!

Магічні властивості насіння гарбуза

Кожна гарбузова насінина — вітамінний космос. Тут Тобі і цинк, і білок, і мідь, і фосфор з кальцієм. Гарбузове насіння забирає висипання на шкірі, зміцнює артерії та покращує роботу травної системи. Дієтологи рекомендують з’їдати близько 50 сирих насінин щодня. Ними можна приправляти салати, додавати до смузі-боулів тощо.

Наші предки використовували насіння гарбуза для привороту. Однак це зайве! Пригости гарбузовим насінням дорогу для Тебе людину — від нього просто неможливо відірватися. От і буде зайвий привід для розмови. =)

Що можна приготувати з гарбуза?

Про цілющі властивості гарбуза знали ще стародавні індіанці. Давним-давно вони смажили помаранчеві скибочки на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза виготовляли килимки. Європейці ж дізналися про гарбуз у XVI ст., і тепер рум’яний овоч — король осінніх вечірок і головна окраса столу на Хелловін. А що вже рецептів з гарбуза!.. Далі я поділюся з Тобою секретами приготування найкорисніших гарбузових страв. Записуй!

Гарбузова каша

Щоб гарбузова каша вийшла смачною та насиченою, Тобі знадобиться стиглий гарбуз зі щільною м’якоттю. Зріж шкірку, видали насіння та поріж м’якоть невеликими шматочками. Найкраще розкриває свій смак печений гарбуз, однак зварений у молоці теж надзвичайно ніжний та солодкий. Крупу для каші обирай на свій розсуд, однак найбільш українська — з пшоном.

Запорука досконалої гарбузової каші — довге тримання на найменшому вогні — щоб не булькала, а тільки мліла. Щедра ложка вершкового масла зробить її особливо ніжною, а сушена чорниця, журавлина, родзинки та курага додадуть страві пікантних ноток та запаморочливого аромату.

А Ти знаєш, що кашу можна зварити в самому гарбузі? Відріж верхівку, вийми насіння та вишкреби серединку. Поклади всі необхідні інгредієнти, накрий гарбузовою кришкою і — в духовку!

Гарбузовий суп

Здорове харчування важко уявити без гарбузового супу. Вітамінний та яскравий суп-пюре — прекрасна альтернатива фаст-фуду та макаронам на ніч. Гадаєш, без сліз його їсти неможливо? А от і ні — хоч страва й дієтична, але дуже смачна!

Звари 500 г м’якоті гарбуза, цибулину, морквину, 2 помідори та 1 червоний перець. Вкінці приготування додай кілька зубчиків часнику і туши овочеве асорті протягом 5 хвилин. Збий за допомогою блендера. Додай сіль, перець та карі. Смачного!

Запам’ятай кілька правил ідеального гарбузового супу:

  • Всі овочі для супу з гарбуза потрібно очистити від шкіри та насіння — інакше кремової консистенції не вийде.
  • Вари овочі до повної готовності, але не варто додавати багато води — вкінці приготування суп має нагадувати пюре.
  • Якщо в процесі приготування багато води випарувалось, перед збиванням додай до овочів трішки молока.
  • Подавай гарбузовий суп з зеленню та домашніми сухариками з часником.

Професіонали запевняють: чим яскравіший гарбуз, тим він корисніший. А щоб бета-каротин краще засвоювався, суп зазвичай приправляють вершками або сметаною. Кумедні гримаси та смайлики на рудій кремовій поверхні — те що треба на Хелловін!

Фреш із гарбуза

Свіжий гарбузовий сік з легкістю замінив би живу воду в казках. Відмовляти собі у такому вітамінному задоволенні — справжній злочин, адже фреш із гарбуза багатий на вітаміни групи С, В, А, Р, пектин, калій, фтор та залізо. І це далеко не повний перелік.

Для того, щоб зміцнити організм напередодні зими, випивай склянку гарбузового соку щоранку за півгодини до їжі. А солодко заснути ввечері допоможе гарбузовий фреш з медом.

Аби збагатити сік новими відтінками смаку, гарбуз поєднують з морквою, грушами, яблуками, сливами та апельсинами.

Дуже смачний та корисний гарбузовий сік з журавлиною. Вичави сік з кілограма гарбуза і такої ж кількості журавлини. Додай цукор або мед за смаком. Насолоджуйся!

Гарбуз, запечений з чорносливом та горіхами

Десерт, від якого не відмовиться жоден ласунчик! Запечені шматочки гарбуза під духмяною ковдрою з чорносливу та горіхів спокусять будь-кого. У запеченого гарбуза лише один недолік — він надто швидко закінчується.

Виклади шматочки гарбузової м’якоті у форму для запікання, посип чорносливом та підсмаженими горіхами. Додай ваніль та корицю. Полий соком лимона та розтопленим вершковим маслом. Накрий кришкою та випікай при 180 градусах протягом 30 хвилин. Зніми кришку та випікай ще 15 хвилин. Перед подачею полий десерт медом.

Як бачиш, гарбуз — це не лише корисно, але ще й дуже смачно. Тож якщо диво-ягода виявилась занадто великою і після приготування усіх смаколиків у Тебе залишилось багато м’якоті, сміливо клади її в морозилку — тоді оранжеве сонечко на всю зиму стане для Тебе джерелом вітамінів та кулінарного натхнення.

Читай також:

Теги: Здоров'я
Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

9 050 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Чому варто їсти гарбуз не лише на Хелловін?

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.