Здоровий сніданок — бадьорий день

Здоровий сніданок — бадьорий день

Бути здоровим та життєрадісним так круто! Чув знаменитий вислів Гіппократа: «Ми те, що ми їмо»? З задоволенням розповім тобі, чим би таким корисним поснідати, аби наповнити свій день позитивом та гарним настроєм.

3 263 0

Правильний сніданок повинен розбудити, викликати апетит, наситити й зарядити енергією до обіду. А ще він має дарувати натхнення творити, пізнавати нове, просто бігати й веселитися з друзями. Готовий до кулінарних експериментів? Клич маму до екрана й записуйте рецепти корисних сніданків від Пустунчика.

Омлет як мистецтво

Американські дієтологи заявляють: на сніданок найкраще вживати білкову їжу, наприклад, яйця. Це дозволить довше не відчувати голоду, на відміну від традиційного сніданку з вівсянкою.

Звичайний омлет наситить твій організм вітамінами А, В, Е, D, білками та жирами. А якщо його збагатити свіжими овочами, вийде справжня смакота.

Підготуй:

  • ½ кабачка,
  • 4 яйця,
  • 120 г молока,
  • шматочок твердого сиру або «Моцарели».

1. Наріж кабачок тонкими кружальцями та обсмаж на сковорідці зі столовою ложкою олії.

2. Збий яйця з молоком, додай дрібку солі.

3. Залий яєчною сумішшю кабачки.

4. Після того, як страва підніметься, посип омлет натертим сиром.

Наповнення омлету можна змінювати на свій розсуд. Ідеальними складниками будуть помідори, шпинат, броколі, морква, зелень, цвітна капуста.

А якщо традиційний омлет тобі добряче набрид, запікай його у формочках для кексів у духовці.

Омлет з кабачками та сиром — ідеальний початок твого дня!

_________________________________________________________________________________________

Відомий український дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram зауважує:

«Кажуть, яйця не можна їсти щодня через холестерин. Я стверджую — можна! Шкідливий холестерин міститься в копченій ковбасі та надто жирних сирних десертах, а в жовтках він правильний: допомагає виробляти потрібні гормони і корисний для імунітету. А ще в яйцях є білки і цінні жири. Щоб корисні речовини краще засвоювалися, жовток повинен лишатися рідким.

Ідеальний варіант: яєчня, некруто, пашот + овочі (свіжі, тушковані) + шматочок цільнозернового хліба.»

_________________________________________________________________________________________

Сніданок вундеркінда: вівсянка з секретом

Її величність вівсянка вже давно завоювала прихильність шанувальників здорового харчування. Вона покращує пам’ять і розвиває мислення, збагачує організм клітковиною та сприяє травленню. Вівсянка — щедре джерело білка, вітамінів А, К, Е, РР, а також кальцію, заліза та калію.

То що у нас на сніданок? «Вівсянка, сер!»

Для 2–3 порцій каші підготуй:

  • 6 ст. л. вівсянки дрібного помелу,
  • 1 персик,
  • 1 банан,
  • 1 велику стиглу грушу,
  • 4 волоських горіхи,
  • 4 ч. л. цукру.

1. Залий крупу двома склянками окропу.

2. Додай цукор та ретельно перемішай.

3. Вари вівсяну кашу на помірному вогні протягом 5–10 хв.

4. Готову страву посип горіхами та шматочками фруктів. За бажанням, додай до каші трішки вершкового масла.

Якщо свіжих фруктів удома не знайшлося, сміливо замінюй їх сушеними: курагою, чорносливом, фініками. Замість цукру можеш додати мед або варення.

Перевір звечора, чи маєш всі необхідні продукти. Вівсянку та горіхи можна замочити на ніч в окремих посудинах. Якихось п’ять хвилин вранці — і поживний сніданок готовий!

_________________________________________________________________________________________

Хочеш бути здоровим та ніколи не хворіти? Дієтолог Анна Бойко у своєму блозі вказує на прямий зв’язок між вживанням горіхів, насіння, оливкової олії та міцним імунітетом.

«Омега 3 і Омега 6 жирні кислоти, які містяться в горіхах і рослинних неочищених оліях, — будівельний матеріал для мозку людини, нервових волокон і оболонок клітини. Вживаючи їх, ми захищаємо себе від ворожої руйнівної дії вірусів. Хочемо, щоб діти були успішними в навчанні й здоровими, — щодня повинні бути в раціоні якісні жири.»

­­­­­­­­­­­­­­­­­________________________________________________________________________________________

Морозиво… на сніданок?

Так-так, і для цього твоїй мамі зовсім не потрібно годинами чаклувати над плитою. Такий сніданок ти легко приготуєш самостійно. Вітамінний сирно-банановий крем, що так нагадує вершкове морозиво, подарує незабутні миті за столом.

Підготуй:

  • 200 г вершкового сиру,
  • 2 банани,
  • 100 мл натурального йогурту,
  • 20 г цукру (2 ст. ложки меду),
  • жменьку улюблених ягід.

1. Збий у блендері домашній сир, банани, мед та йогурт до кремоподібної маси.

2. Виклади сирно-банановий мус у креманки.

3. Прикраси кремовий сніданок улюбленими ягодами чи фруктами.

_________________________________________________________________________________________

Не любиш снідати?  Про користь сніданків на своєму сайті про здорове харчування говорить дієтолог Оксана Скиталінська.

«Ранковий підйом, збори до школи, уроки — це щоденний стрес для організму дитини. І якщо вона не встигла поснідати, або обмежилась лише чаєм, дуже швидко дасться взнаки дефіцит енергії, що виявлятиметься важкістю сприймання матеріалу, дратівливістю, сонливістю, відчуттям голоду.

Це може призвести до агресивної поведінки та неприємностей у школі. У дітей, яких не привчили снідати, сповільнюється обмін речовин, що може спричинити поступове збільшення маси тіла та порушити обмін речовин у майбутньому.

Численні дослідження свідчать, що діти, які повноцінно снідають, мають кращі показники в успішності та краще складають тести.»

________________________________________________________________________________________

Картина м’ясом

А от всі тата зі знанням справи заявляють: найкращий сніданок для дітей — це бутерброд… звісно ж, із м’ясом. Головне — правильно його приготувати та хитро подати до столу. Чим же замінимо горезвісну ковбасу?

Підготуй:

  • 400 г фаршу індички чи яловичини,
  • 1 цибулину,
  • 1 яйце,
  • булочку для бургерів (цільнозернові хлібці),
  • твердий сир,
  • листя салату,
  • майоран (спеції).

1. Цибулину подрібни у блендері.

2. Туди ж додай фарш, яйце, дрібку майорану та солі. Знову збий.

3. Із фаршу сформуй котлети. Разом з мамою обсмажте їх на олії.

4. Булочку розріж навпіл. На нижню частину поклади сир та листя салату, зверху — котлету. Накрий другою половинкою.

5. А тепер пропоную пофантазувати! Виклади на бутерброді смішні гримаси або симпатичну мордочку тваринки. Для очей ідеально підійдуть огірки та оливки, для вушок — шматочки сиру чи моркви, а для ротика — соковитий помідор.

Ну ж бо, хто перший?)

Рецепти інших корисних та неймовірно смачних бутербродів шукай на порталі.

_________________________________________________________________________________________

А от дієтолог Мар’яна Лебідь на своїй сторінці у Facebook радить готувати з сезонних продуктів та пропонує ще одну корисну страву — кабачкові оладки.

« Знадобляться: 300 г кабачків, 1 яйце , 30 г вівсян ої муки, 1 ст. л. сметани .

Кабачок чистимо, натираємо на терці, солимо, віджимаємо зайву рідину. Далі вимішуємо всі інгредієнти і смажимо без олії на а нтипригарній сковороді

­­­­­________________________________________________________________________________________

Смачних сніданків — щасливих ранків! Знаєш власні секрети здорового початку дня? Сміливо ділися ними в коментарях!

Піклуйся про власне здоров’я — читай:

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

3 263 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Здоровий сніданок — бадьорий день

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.