Рецепт печива "Миколайчики" з медом
День Святого Миколая — це не тільки подаруночки під подушкою, а ще й гарні народні традиції. Одна з них — випікання запашних медових коржиків. Хто хоче знати, як готувати миколайчиків — усі сюди!
Якими бувають миколайчики
Цікаве печиво, прикрашене глазур'ю і кольоровими посипками, не тільки апетитно смакуватиме: воно може стати й чудовим подарунком на День Святого Миколая близьким та друзям. Адже так приємно отримати щось, із любов'ю виготовлене своїми руками!
Смачні коржики з медом печуть не тільки у формі святого Миколая, хоча саме на це натякає їхня назва. Вони бувають і у вигляді сонечка, зірок, місяця, ялинок, птахів, навіть козаків та янголів. Тож Твоїй фантазії є де розгулятися!
Для виготовлення коржиків використовують спеціальні дерев'яні форми з традиційними українськими візерунками. Проте якщо Ти такої ще не маєш, не біда — тоді просто зроби потрібні шаблони з товстого картону, прикладай їх до тіста і вирізай по контуру.
Як готувати?
Що ж, із дизайном розібрались, тепер — до наповнення. Одного разу на порталі я вже розповідав, як пекти миколайчиків. А сьогодні поділюся ще одним рецептом, авторка якого — відома українська кулінарка Дарія Цвєк.
Для тіста:
- борошно — 600 г;
- маргарин — 150 г;
- цукор — 200 г;
- яйця — 2 шт.;
- яєчні жовтки — 2 шт.;
- рідкий мед — 150 г;
- мелена кориця — 0,5 чайної ложки;
- гвоздика — 0,5 чайної ложки;
- сода — 1 чайна ложка;
- сметана — 2 столові ложки.
Для глазурі:
- цукрова пудра — 1 склянка;
- яєчний білок — 1 шт.;
- лимонний сік — 0,5 чайної ложки.
Просіваємо борошно, додаємо туди соду і натертий маргарин, перемішуємо. Вкидаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замішуємо тісто і залишаємо його в холодильнику на цілу ніч. А вже вранці розкачаємо тісто до товщини 0,5 см і сформуємо з нього майбутніх миколайчиків.
Деко змастимо олією і притрусимо борошном. Покладемо на нього змащені збитим яйцем коржики і випікатимемо за температури 180°C, аж поки вони не стануть золотистими.
Тим часом приготуємо глазур: гарненько зіб'ємо білок, поступово всипаючи до утвореної піни цукрову пудру та додаючи лимонний сік.
Як тільки миколайчики спечуться і трохи охолонуть, покриємо їх глазур'ю.
Додамо оригінальності
Це — класичний рецепт від Дарії Цвєк. Та якщо Тобі хочеться дещо відійти від правил, пропоную кілька ідей:
- медові коржики можна просто посипати цукровою пудрою;
- глазур для миколайчиків може бути шоколадною;
- печиво можна прикрасити мармеладом, розплавленими льодяниками, цукатами чи спеціальною кольоровою посипкою;
- миколайчиків можна й узагалі розфарбувати — треба тільки додати до глазурі харчові барвники;
- поки коржик теплий, його можна проколоти товстою голкою, щоби потім повісити на ялинку!
Бажаю Тобі успіхів у приготуванні миколайчиків! Нехай вони вийдуть неймовірно смачними і потішать тих, хто їх скуштує ;)
Рецепт печива "Миколайчики" з медом
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі: