Різдвяна кутя
Якщо більшість традиційних різдвяних страв можна замінити чимось іншим на власний розсуд, то з кутею це ну ніяк не вийде. Вона — основна обрядова страва святкового столу, а ще — головна його окраса. Тож рецепт приготування куті Тобі точно знадобиться!
Які ж секрети потрібно знати, аби вдало зготувати страву №1 у різдвяному меню? Запам'ятовуй:
- справжню, класичну кутю готують із пшениці, а вже сучасніші варіанти припускають використання перлової крупи або рису;
- перед варінням крупу треба гарно промити, залити холодною водою і залишити на півгодини для набухання;
- варять кутю не менше години на невеликому вогні;
- у готову кашу додають тертий мак, родзинки й курагу, подрібнені горіхи, а дехто — навіть мармелад, халву, цукати чи ананаси;
- заправляють кутю зазвичай медом, а можна додавати ще виноградний сік чи кагор.
Отже, тепер, коли я познайомив Тебе з основами, можна перейти й до рецептів. Поділюся з Тобою двома — класичним і сучасним.
Пшенична кутя класична
Нам потрібні:
- пшениця — 1 склянка;
- родзинки — 100-150 г;
- мак — 100 г;
- ядра волоських горіхів — 100-150 г;
- мед — 2-3 столові ложки;
- цукор — за смаком.
Як готувати:
- підготовлену до варіння пшеницю висиплемо в каструлю і заллємо водою у співвідношенні 1:3;
- варитимемо на повільному вогні, час від часу помішуючи;
- подрібнимо горіхи, мак запаримо окропом і розтовчемо, родзинки теж запаримо окропом;
- коли пшениця звариться, додамо до неї підготовлені інгредієнти;
- заправимо кутю медом, а якщо хочеться, щоб було ще солодше — додамо й цукру за смаком.
Рисова кутя
Нам потрібні:
- рис — 500 г;
- родзинки — 500 г;
- мигдаль — 200 г;
- цукрова пудра — 50-100 г;
- гвоздика;
- кориця.
Як готувати:
- промиємо рис кілька разів, заллємо холодною водою і доведемо до кипіння;
- зіллємо окріп і промиємо рис холодною водою;
- заллємо рис холодною водою у співвідношенні 1:3 і будемо варити до готовності, не мішаючи;
- коли рис звариться, зіллємо воду й охолодимо його;
- обдамо мигдаль окропом і розітремо його з цукром;
- запаримо окропом родзинки;
- змішаємо всі інгредієнти, додамо мелену корицю і гвоздику;
- викладемо кутю на тарілку і посиплемо цукровою пудрою.
Ну як, вдалося обрати рецепт, який більше до вподоби, і визначитися з солоденькими добавками? Тоді успіхів у приготуванні! Бажаю Тобі смачної куті й веселого Різдва!
Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Різдвяна кутя
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі: