Різдвяна кутя

Святкові рецепти куті з покроковими інструкціями

Якщо більшість традиційних різдвяних страв можна замінити чимось іншим на власний розсуд, то з кутею це ну ніяк не вийде. Вона — основна обрядова страва святкового столу, а ще — головна його окраса. Тож рецепт приготування куті Тобі точно знадобиться!

15 т. 0

Які ж секрети потрібно знати, аби вдало зготувати страву №1 у різдвяному меню? Запам'ятовуй:

  • справжню, класичну кутю готують із пшениці, а вже сучасніші варіанти припускають використання перлової крупи або рису;
  • перед варінням крупу треба гарно промити, залити холодною водою і залишити на півгодини для набухання;
  • варять кутю не менше години на невеликому вогні;
  • у готову кашу додають тертий мак, родзинки й курагу, подрібнені горіхи, а дехто — навіть мармелад, халву, цукати чи ананаси;
  • заправляють кутю зазвичай медом, а можна додавати ще виноградний сік чи кагор.

Різдвяна кутя

Отже, тепер, коли я познайомив Тебе з основами, можна перейти й до рецептів. Поділюся з Тобою двома — класичним і сучасним.

Пшенична кутя класична

Нам потрібні:

  • пшениця — 1 склянка;
  • родзинки — 100-150 г;
  • мак — 100 г;
  • ядра волоських горіхів — 100-150 г;
  • мед — 2-3 столові ложки;
  • цукор — за смаком.

Як готувати:

  • підготовлену до варіння пшеницю висиплемо в каструлю і заллємо водою у співвідношенні 1:3;
  • варитимемо на повільному вогні, час від часу помішуючи;
  • подрібнимо горіхи, мак запаримо окропом і розтовчемо, родзинки теж запаримо окропом;
  • коли пшениця звариться, додамо до неї підготовлені інгредієнти;
  • заправимо кутю медом, а якщо хочеться, щоб було ще солодше — додамо й цукру за смаком.

Різдвяна кутя

Рисова кутя

Нам потрібні:

  • рис — 500 г;
  • родзинки — 500 г;
  • мигдаль — 200 г;
  • цукрова пудра — 50-100 г;
  • гвоздика;
  • кориця.

Як готувати:

  • промиємо рис кілька разів, заллємо холодною водою і доведемо до кипіння;
  • зіллємо окріп і промиємо рис холодною водою;
  • заллємо рис холодною водою у співвідношенні 1:3 і будемо варити до готовності, не мішаючи;
  • коли рис звариться, зіллємо воду й охолодимо його;
  • обдамо мигдаль окропом і розітремо його з цукром;
  • запаримо окропом родзинки;
  • змішаємо всі інгредієнти, додамо мелену корицю і гвоздику;
  • викладемо кутю на тарілку і посиплемо цукровою пудрою.

Різдвяна кутя, рецепт приготування з фото

Ну як, вдалося обрати рецепт, який більше до вподоби, і визначитися з солоденькими добавками? Тоді успіхів у приготуванні! Бажаю Тобі смачної куті й веселого Різдва!

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

15 т. 0

оцінити публікацію

Додатив замітки

Різдвяна кутя

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

Немає результатів.