Деруни: смачно, ситно, колоритно
Рум’яна скоринка, а під нею ніжна картопляна м’якоть. М-м-м… Гарячі деруни зі сметаною кого завгодно з розуму зведуть. Бажаєш навчитися їх готувати? Підготуй необхідні інгредієнти, а найкращі рецепти дерунів — з мене.
Найбільший дерун в Україні кілька років тому приготували у Коростені, місті, де щороку пишно святкують День деруна. Тільки уяви собі, вага картопляного велетня досягала 118 кг, довжина — 2 метри 40 сантиметрів, а завширшки дерун був трохи більше 1-го метра, за що його і занесли до Книги рекордів України.
На щастя, нам повторювати такий подвиг ні до чого. Аби порадувати рідних смачним обідом, достатньо буде приготувати три-чотири порції цієї смакоти. Обирай свій рецепт дерунів і гайда готувати!
Рецепт дерунів з м’ясом
Ситно пообідати і набратися сил на весь день допоможуть деруни з м’ясом. Ця страва настільки полюбилася українцям, що вони (разом з білорусами) давно вже вважають її національною. Як готувати деруни з м’ясом, я Тобі зараз детально розповім.
Для приготування трьох порцій дерунів з м’ясом Тобі знадобляться:
- картопля — 3 шт.,
- яйця — 2 шт.,
- цибуля — 1шт.,
- часник — 4 зубчики,
- мука — 4 ст. л.,
- фарш — 100 г,
- приправи: куркума, чорний мелений перець, сіль.
1. На дрібній тертці натри картоплю та цибулю. Маса повинна мати вигляд пюре. До натертої картоплі додай видавлені зубчики часнику, два яйця, муку, куркуму, перець та сіль. Приправи додавай за смаком. Гарно перемішай суміш.
2. Підготуй фарш: посоли, поперчи та ретельно перемішай.
3. Час смажити наші деруни. Добре розігрій сковорідку, налий олії. За допомогою ложки виклади невеличкі острівці картопляного пюре. Зверху виклади фарш та рівномірно розподіли по картоплі.
4. Зверху на фарш виклади ще трішки натертої картопляної суміші так, щоб вона повністю закрила м’ясо. Переверни на інший бік та смаж деруни до готовності. Якщо хочеш приготувати деруни за класичним рецептом, просто не додавай куркуму в картопляну суміш та фарш під час смаження.
Ось яка краса у нас із Тобою вийшла! Пальчики оближеш.
Подавай деруни гарячими, зі сметаною. А щоб деруни вийшли іще апетитнішими та набули нових відтінків смаку, лови рецепт дерунів у горщиках.
Підсмажені деруни (за класичним рецептом — без начинки, з м’ясом або грибами) виклади на дно глиняних горщиків. Зверху накидай шматочки м’яса та сала, нарізану кільцями цибулю, смажені гриби або чорнослив (інгредієнти додавай на свій розсуд). Усю цю смакоту накрий іще кількома дерунами, полий сметаною та постав тушитися у духовку (піч) на півдоби. Так деруни набудуть еталонної для білоруської кухні безформності, стануть м’якими, ніжними та обов’язково сподобаються Твоїм близьким.
Рецепт дерунів з грибами
Картоплю не дарма вважають другим хлібом, адже з неї можна приготувати неймовірну кількість смачних страв. Одна з них — ніжні деруни з грибами та сметаною.
Потрібні інгредієнти:
- картопля — 700 г,
- яйця — 2 шт.,
- цибуля ріпчаста — 180 г,
- мука — 70 г,
- сметана — 200 г,
- смажені шампіньйони — 150 г,
- олія (для смаження дерунів),
- сіль та перець.
Починаємо готувати!
1. Очисти картоплю від шкірки та натри на дрібній тертці. Сюди ж натри цибулю. Додай до суміші сметану.
2. А тепер до картопляної суміші потрібно додати муку.
3. Посоли та поперчи суміш.
4. Додай до пюре яйця. Ретельно перемішай.
5. А зараз додай до суміші смажені шампіньйони. Перемішай, рівномірно розподіливши гриби по всій суміші.
6. Розігрівши сковороду, налий у неї олії та виклади картопляне тісто, надавши йому форму оладок. Смаж з обох боків до утворення золотистої скоринки.
Ароматні деруни з грибами готові! Смачного!
Проте якщо Ти не в захваті від грибів усередині дерунів, приготуй їх окремо, зробивши пікантну грибну підливку.
Наріж цибулю півкільцями. Дрібно поріж шампіньйони. Піджар гриби з цибулею на рослинній олії. Посоли та поперчи суміш, додай улюблених спецій. За бажанням, вкінці смаження додай сметану. Подавай смажені шампіньйони теплими разом з дерунами. Прикраси страву свіжою зеленню.
Якщо Ти досі читаєш статтю, і втримався, аби передчасно не побігти на кухню терти деруни, швиденько ковтай слинку, дзвони друзям — запрошуй у гості на обід, адже тепер Ти знаєш, як готувати деруни — вражаюче смачну страву і гордість білоруської кухні.
Читай також:
Деруни: смачно, ситно, колоритно
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі:
Вероника Баркова
Юлия Григович