Здорові салати: заряджайся вітамінами!

Здорові салати: заряджайся вітамінами!

Літо надворі! Досить їсти бутерброди з ковбасою — пора запасатися вітамінами зі свіжих овочів, фруктів, ягід. Збираєшся їсти їх просто так? Нецікаво! Нумо приготуймо легкі літні салати: оригінальні, смачні й ду-у-уже вітамінні.

26 т. 1

Друже, доки літо — Ти мусиш взяти від нього усе найкорисніше. Тому лови момент, аби з’їсти якомога більше сезонних овочів та фруктів. Знаєш, які смачнющі та яскраві салати можна з них приготувати?

Салат — це істинно літня страва: легка, соковита, готується просто, з’їдається швидко й така красива, що не може не піднімати настрій. Вона доповнить і корисний сніданок, і затишну сімейну вечерю, і пікнік із друзями.

Французи та італійці сприймають приготування салату як мистецтво, у якому головне — отримати насолоду від самого процесу. Чого й Тобі бажаю! Уяви себе митцем: змішуй складники, формуючи яскраву комбінацію, та заправляй їх соусом, який підкреслить і довершить смак інгредієнтів.

Поїхали!

«Полуничне диво»

Корисний салат «Полуничне диво», рецепт

Що у складі?

  • Листя салату — один великий пучок.
  • Редиска — 4–5 шт.
  • Авокадо — ¼ шт.
  • Полуниця — 6–8 шт.
  • Горішки кешью — 60–80 г.

Як готувати?

  1. Подрібни листя салату, але не використовуй ніж — зроби це руками. Так листя збереже форму й соковитість.
  2. Редиску й полуницю наріж тоненькими кружальцями, авокадо — подрібни на маленькі шматочки.
  3. І не забудь додати до страви горішки.

Чим заправити?

Це просто — оливковою або соняшниковою олією.

«Вітамінка»

Корисний салат з капусти «Вітамінка», рецепт

Що у складі?

  • Капуста — 1 шт.
  • Селера — 3 стебла.
  • Лимон — половинка.
  • Кріп — маленький пучок.

Як готувати?

  1. Нашаткуй капусту за допомогою спеціального прибору або механізму для шаткування. Якщо ж у Тебе вдома їх немає, нічого страшного: це можна зробити й ножем. Щоб було легше, розріж капустину уздовж качана на чотири частини.
  2. Стебла селери поріж на тоненькі смужки.
  3. Подрібни кріп.
  4. На маленькі квадратики наріж лимон.

Чим заправити?

Цей салат не потребує якоїсь особливої заправки. Достатньо додати до нього трохи солі й кілька ложок оливкової або соняшникової олії.

«Ніжний»

Корисний салат з чорницею «Ніжний», рецепт

Що у складі?

  • Суміш зеленого та червоного листового салату — великий пучок.
  • Чорниця — ½ склянки.
  • Сир рікота — ⅓ склянки.
  • Фісташки — ¼ чашки.

Як готувати?

Простіше простого!

  1. Листя салату порви руками.
  2. Злегка розімни сир.
  3. А тепер з’єднуємо ці інгредієнти з чорницею та фісташками й вуаля — майже готово.

Чим заправити?

Невеликою кількістю оливкової олії. Перемішувати не обов’язково.

«Соковитий»

Салат кавуна та огірка «Соковитий», рецепт

Що у складі?

  • Кавун — 200 г.
  • Огірок — 1 шт.
  • Сир фета — 150 г.
  • Листя салату — два пучки.

Як готувати?

  1. Нарізати на ідеальні кубики фету складно, адже сир крихкий. Тому аби він добре тримав форму, поклади його ненадовго в морозилку.
  2. М’якоть кавуна та огірок наріж невеликими кубиками.
  3. Із листям салату Ти вже запам’ятав, що робити :)

Чим заправити?

Пікантності й смаку цьому салатові нададуть кілька крапель соку лайма. Також можеш додати до страви листочки м’яти.

Овочевий салат у склянці

Корисний овочевий салат у склянці, рецепт

Що у складі?

  • Листя салату різних сортів — пучок.
  • Солодкий перець — 1 шт.
  • Червона цибуля — 1 шт.
  • Базилік — 2–3 гілочки.

Як готувати?

  1. Перець наріж на тоненькі смужки.
  2. Цибулю розріж навпіл і кожну частинку наріж півкільцями.
  3. На дно склянок поклади листя салату, а зверху — перець та цибулю. Прикрась композицію листям салату та базиліком.

Чим заправити?

Додай до салату трохи солі та перцю, а перед подачею — полий сметаною, не перемішуючи.

Буряковий салат із тунцем

Буряковий салат із тунцем, рецепт

Що у складі?

  • Маринований тунець — 1 банка.
  • Оливки — 200 г.
  • Буряк — 4 шт. (якщо плоди великі, то 2).
  • Фісташки — ⅓ склянки.
  • Листя салату — пучок.

Як готувати?

  1. Відкрий банку із тунцем та злий зайву рідину.
  2. Оливки за бажанням можна залишити цілими або ж розрізати навпіл.
  3. Буряк, очищений від шкірки, розділи на чотири частини й наріж тоненькими слайсами.
  4. Додай до інгредієнтів фісташки. Злегка перемішай.

Чим заправити?

Лимонним соком та оливковою олією.

«Простіше не буває»

Корисний салат «Простіше не буває», рецепт

Що у складі?

  • Помідор — 2 шт.
  • Огірок — 3 шт. (якщо плоди великі, то достатньо 2).
  • Червона цибуля — 1 шт.
  • Жменька кунжуту.

Як готувати?

  1. Огірки та помідори наріж так, як бажаєш.
  2. Цибулю наріж тоненькими кільцями.
  3. Додай жменьку кунжуту.

Чим заправити?

Додай до салату дрібку морської солі й заправ страву рисовим оцтом і соєвим соусом.

Салат із буряка, щавлю та листя кульбаби

Салат із буряка, щавлю та листя кульбаби, рецепт

Що у складі?

  • Листя кульбаби — невеликий пучок.
  • Лимон — 1–2 дольки.
  • Буряк — половинка (якщо плід великий, то буряка потрібно взяти менше).
  • Щавель — маленький пучок.
  • Подрібнені горішки — 1 ч. л.

Як готувати?

  1. Аби позбутися властивої листю кульбаби гірчинки, його потрібно замочити у підсоленій воді на 30 хвилин.
  2. Дольки лимона (разом зі шкіркою) наріж на дрібненькі шматочки.
  3. Вимочене листя кульбаби виклади на паперовий рушничок — нехай воно просохне.
  4. Поріж на шматочки буряк, подрібни щавель і листя кульбаби. З’єднай усе це з лимоном та горішками.

Чим заправити?

Додай до салату сік четвертинки лимона й кілька ложок оливкової або соняшникової олії.

«Літній»

Корисний салат «Літній», рецепт

Що у складі?

  • Огірок — 2 шт.
  • Помідори чері — 10 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Консервована кукурудза — 1 банка.

Як готувати?

  1. Помідори чері розріж на дві або чотири частинки.
  2. Перець розріж навпіл та видали із серединки насіння. Наріж його, а також моркву на дрібні кубики.
  3. Відкрий кукурудзу, злий непотрібну рідину. Додай зерна до інших компонентів.

Чим заправити?

Такий салат можна заправити сметаною або ж йогуртом без добавок. І не забудь трішки посолити страву.

Капустяний салат із соусом вінегар

Капустяний салат із соусом вінегар, рецепт

Що у складі?

  • Червона капуста — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Яблуко — 1 шт.
  • Пряна трава тархун (естрагон) — за смаком.

Як готувати?

  1. Нашаткуй капусту.
  2. Яблуко поріж на маленькі шматочки.
  3. Тархун подрібни руками.

Чим заправити?

Цей салат готується із простих інгредієнтів, оскільки його родзинка — це французький соус вінегар. Приготувати його легко — збиваємо в окремій глибокій тарілці такі компоненти:

  • оливкову олію — 3 ст. л.;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • діжонську гірчицю — 0,5 ч. л.;
  • сіль та перець — за смаком.

Виливаємо заправку в салат і перемішуємо.

Кабачково-морквяний салат

Кабачково-морквяний салат, рецепт

Що у складі?

  • Кабачки — 1 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Петрушка, кріп — 50 г.

Як готувати?

  1. Наріж кабачок та моркву на спеціальній моркворізці або ж натри на звичайній тертці.
  2. Цибулю наріж півкільцями.
  3. Подрібни зелень.

Чим заправити?

Цей легкий літній салат буде ще більш смачним та освіжним, якщо додати до нього чайну ложечку лимонного соку та оливкову олію.

Капустяно-яблучний салат

Капустяно-яблучний салат, рецепт

Що у складі?

  • Яблука — 2 шт.
  • Капуста — півголовки.
  • Зелена цибуля, кріп, петрушка — 50 г.

Як готувати?

  1. Нашаткуй капусту.
  2. Зніми шкірку з яблук та наріж плоди на тоненькі смужечки.
  3. Подрібни зелень.

Чим заправити?

Страва стане особливою із невеликою кількістю меду та оцту.

Смакуй та їж на здоров’я!

Ще більше смачних і вітамінних страв та напоїв шукай тут:

Помітили орфографічну помилку? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Рейтинг

26 т. 1

оцінити публікацію

Додатив замітки

Здорові салати: заряджайся вітамінами!

Щоб залишити коментар   авторизуйтесь

Коментарі:

04042005-avatar

Дарія Биченко

СУПЕР.
08-05-2018