Здорові салати: заряджайся вітамінами!
Літо надворі! Досить їсти бутерброди з ковбасою — пора запасатися вітамінами зі свіжих овочів, фруктів, ягід. Збираєшся їсти їх просто так? Нецікаво! Нумо приготуймо легкі літні салати: оригінальні, смачні й ду-у-уже вітамінні.
Друже, доки літо — Ти мусиш взяти від нього усе найкорисніше. Тому лови момент, аби з’їсти якомога більше сезонних овочів та фруктів. Знаєш, які смачнющі та яскраві салати можна з них приготувати?
Салат — це істинно літня страва: легка, соковита, готується просто, з’їдається швидко й така красива, що не може не піднімати настрій. Вона доповнить і корисний сніданок, і затишну сімейну вечерю, і пікнік із друзями.
Французи та італійці сприймають приготування салату як мистецтво, у якому головне — отримати насолоду від самого процесу. Чого й Тобі бажаю! Уяви себе митцем: змішуй складники, формуючи яскраву комбінацію, та заправляй їх соусом, який підкреслить і довершить смак інгредієнтів.
Поїхали!
«Полуничне диво»
Що у складі?
- Листя салату — один великий пучок.
- Редиска — 4–5 шт.
- Авокадо — ¼ шт.
- Полуниця — 6–8 шт.
- Горішки кешью — 60–80 г.
Як готувати?
- Подрібни листя салату, але не використовуй ніж — зроби це руками. Так листя збереже форму й соковитість.
- Редиску й полуницю наріж тоненькими кружальцями, авокадо — подрібни на маленькі шматочки.
- І не забудь додати до страви горішки.
Чим заправити?
Це просто — оливковою або соняшниковою олією.
«Вітамінка»
Що у складі?
- Капуста — 1 шт.
- Селера — 3 стебла.
- Лимон — половинка.
- Кріп — маленький пучок.
Як готувати?
- Нашаткуй капусту за допомогою спеціального прибору або механізму для шаткування. Якщо ж у Тебе вдома їх немає, нічого страшного: це можна зробити й ножем. Щоб було легше, розріж капустину уздовж качана на чотири частини.
- Стебла селери поріж на тоненькі смужки.
- Подрібни кріп.
- На маленькі квадратики наріж лимон.
Чим заправити?
Цей салат не потребує якоїсь особливої заправки. Достатньо додати до нього трохи солі й кілька ложок оливкової або соняшникової олії.
«Ніжний»
Що у складі?
- Суміш зеленого та червоного листового салату — великий пучок.
- Чорниця — ½ склянки.
- Сир рікота — ⅓ склянки.
- Фісташки — ¼ чашки.
Як готувати?
Простіше простого!
- Листя салату порви руками.
- Злегка розімни сир.
- А тепер з’єднуємо ці інгредієнти з чорницею та фісташками й вуаля — майже готово.
Чим заправити?
Невеликою кількістю оливкової олії. Перемішувати не обов’язково.
«Соковитий»
Що у складі?
- Кавун — 200 г.
- Огірок — 1 шт.
- Сир фета — 150 г.
- Листя салату — два пучки.
Як готувати?
- Нарізати на ідеальні кубики фету складно, адже сир крихкий. Тому аби він добре тримав форму, поклади його ненадовго в морозилку.
- М’якоть кавуна та огірок наріж невеликими кубиками.
- Із листям салату Ти вже запам’ятав, що робити :)
Чим заправити?
Пікантності й смаку цьому салатові нададуть кілька крапель соку лайма. Також можеш додати до страви листочки м’яти.
Овочевий салат у склянці
Що у складі?
- Листя салату різних сортів — пучок.
- Солодкий перець — 1 шт.
- Червона цибуля — 1 шт.
- Базилік — 2–3 гілочки.
Як готувати?
- Перець наріж на тоненькі смужки.
- Цибулю розріж навпіл і кожну частинку наріж півкільцями.
- На дно склянок поклади листя салату, а зверху — перець та цибулю. Прикрась композицію листям салату та базиліком.
Чим заправити?
Додай до салату трохи солі та перцю, а перед подачею — полий сметаною, не перемішуючи.
Буряковий салат із тунцем
Що у складі?
- Маринований тунець — 1 банка.
- Оливки — 200 г.
- Буряк — 4 шт. (якщо плоди великі, то 2).
- Фісташки — ⅓ склянки.
- Листя салату — пучок.
Як готувати?
- Відкрий банку із тунцем та злий зайву рідину.
- Оливки за бажанням можна залишити цілими або ж розрізати навпіл.
- Буряк, очищений від шкірки, розділи на чотири частини й наріж тоненькими слайсами.
- Додай до інгредієнтів фісташки. Злегка перемішай.
Чим заправити?
Лимонним соком та оливковою олією.
«Простіше не буває»
Що у складі?
- Помідор — 2 шт.
- Огірок — 3 шт. (якщо плоди великі, то достатньо 2).
- Червона цибуля — 1 шт.
- Жменька кунжуту.
Як готувати?
- Огірки та помідори наріж так, як бажаєш.
- Цибулю наріж тоненькими кільцями.
- Додай жменьку кунжуту.
Чим заправити?
Додай до салату дрібку морської солі й заправ страву рисовим оцтом і соєвим соусом.
Салат із буряка, щавлю та листя кульбаби
Що у складі?
- Листя кульбаби — невеликий пучок.
- Лимон — 1–2 дольки.
- Буряк — половинка (якщо плід великий, то буряка потрібно взяти менше).
- Щавель — маленький пучок.
- Подрібнені горішки — 1 ч. л.
Як готувати?
- Аби позбутися властивої листю кульбаби гірчинки, його потрібно замочити у підсоленій воді на 30 хвилин.
- Дольки лимона (разом зі шкіркою) наріж на дрібненькі шматочки.
- Вимочене листя кульбаби виклади на паперовий рушничок — нехай воно просохне.
- Поріж на шматочки буряк, подрібни щавель і листя кульбаби. З’єднай усе це з лимоном та горішками.
Чим заправити?
Додай до салату сік четвертинки лимона й кілька ложок оливкової або соняшникової олії.
«Літній»
Що у складі?
- Огірок — 2 шт.
- Помідори чері — 10 шт.
- Болгарський перець — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Консервована кукурудза — 1 банка.
Як готувати?
- Помідори чері розріж на дві або чотири частинки.
- Перець розріж навпіл та видали із серединки насіння. Наріж його, а також моркву на дрібні кубики.
- Відкрий кукурудзу, злий непотрібну рідину. Додай зерна до інших компонентів.
Чим заправити?
Такий салат можна заправити сметаною або ж йогуртом без добавок. І не забудь трішки посолити страву.
Капустяний салат із соусом вінегар
Що у складі?
- Червона капуста — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Яблуко — 1 шт.
- Пряна трава тархун (естрагон) — за смаком.
Як готувати?
- Нашаткуй капусту.
- Яблуко поріж на маленькі шматочки.
- Тархун подрібни руками.
Чим заправити?
Цей салат готується із простих інгредієнтів, оскільки його родзинка — це французький соус вінегар. Приготувати його легко — збиваємо в окремій глибокій тарілці такі компоненти:
- оливкову олію — 3 ст. л.;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- діжонську гірчицю — 0,5 ч. л.;
- сіль та перець — за смаком.
Виливаємо заправку в салат і перемішуємо.
Кабачково-морквяний салат
Що у складі?
- Кабачки — 1 шт.
- Морква — 2 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Петрушка, кріп — 50 г.
Як готувати?
- Наріж кабачок та моркву на спеціальній моркворізці або ж натри на звичайній тертці.
- Цибулю наріж півкільцями.
- Подрібни зелень.
Чим заправити?
Цей легкий літній салат буде ще більш смачним та освіжним, якщо додати до нього чайну ложечку лимонного соку та оливкову олію.
Капустяно-яблучний салат
Що у складі?
- Яблука — 2 шт.
- Капуста — півголовки.
- Зелена цибуля, кріп, петрушка — 50 г.
Як готувати?
- Нашаткуй капусту.
- Зніми шкірку з яблук та наріж плоди на тоненькі смужечки.
- Подрібни зелень.
Чим заправити?
Страва стане особливою із невеликою кількістю меду та оцту.
Смакуй та їж на здоров’я!
Ще більше смачних і вітамінних страв та напоїв шукай тут:
Здорові салати: заряджайся вітамінами!
Щоб залишити коментар авторизуйтесь
Коментарі:
Дарія Биченко